Putin: Moskva bi mogla uložiti žalbu na zabranu natjecanja ruskih sportaša

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u Parizu da Moskva ima temelja za žalbu protiv odluke Svjetske antidopinške agencije o zabrani sudjelovanja ruskih sportaša na velikim natjecanjima sljedeće četiri godine, čime se, ustvrdio je Putin, krši Olimpijska povelja.

Rusiji je zabranjeno sudjelovanje na najvećim svjetskim sportskim natjecanjima u sljedeće četiri godine, uključujući sljedeće ljetne i zimske olimpijske igre i svjetsko prvenstvo u nogometu 2022, zbog manipuliranja uzorcima i rezultatima testiranja na doping.

Putin je najavio da će Rusija analizirati odluku za koju je rekao da "miriše" na politiku i nije u interesu sporta.

Izvršni odbor Svjetske antidopinške agencije odluku je donio na temelju zaključka da je Moskva podmetala lažne dokaze i brisala dokumente povezane s pozitivnim nalazima na testiranjima u laboratorijskim podacima koji su mogli pomoći da se otkriju sportaši koji su se služili nedopuštenim sredstvima.

Putin je na konferenciji za novinare održanoj u Parizu nakon njegova sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelinskijem, rekao da zaključci Agencije ne sadrže pritužbe upućene ruskom olimpijskom odboru.

- Ako nema pritužbi protiv neke zemlje, onda se ona mora natjecati pod svojom zastavom.To je zapisano u Olimpijskoj povelji. To znači da odluka Agencije krši povelju. Imamo temelja za žalbu, rekao je Putin.

Svaka kazna mora biti individualna i povezana s onim što je napravila neka osoba, rekao je ruski predsjednik dodavši da kazna ne može biti kolektivna i odnositi se na ljude koji nemaju veze s prijestupom.

- Donese li netko odluku o kolektivnoj kazni, mislim da se može pretpostaviti da temelj takve odluke nije briga o čistoći međunarodnoga sporta, nego politička odluka koja nema nikakve veze s interesima sporta ili olimpijskoga pokreta, rekao je Putin.

Fučkar: Politika je u Rusiji umiješana u sport 

dr. Božidar Fučkar gostovao je u HRT emisiji Studio 4, i istaknuo kako su u slučaj umiješana država.

- Ruski vojnici u Afganistanu koristili su Meldonij kao i Šarapova, što znači da je Putin bio umiješan. Putin želi smiriti situaciju, i uložiti žalbu na odluku, dodaje Fučkar.

 - Rusi su uspjeli to sve "izmuljati", kasnije kad su popunjavali papire koje tražimo, to su falsificirali, podmetali negativne rezultate, to je bila administrativna muljaža, naglašava Fučkar.

Fučkar kaže kako je sve bilo dobro organizirano i zataškano od strane Ruske agencije. Sve je otkrila WADA. Vjerojatno imaju nekoga tko je odao informacije.

- Putin sada može reći Međunarodnom olimpijskom odboru kako su godinama tolerirali da se ne ide na testiranje na doping, sad se odjednom ide. Time bi konfrontirao stav Međunarodnog olimpijskog odbora i WADE. Vjerojatno će slučaj završiti u Švicarskoj na CAS sudu, smatra Fučkar. 

2004. godine u Ateni na olimpijskim igrama dogovoreno je da se za sve  svjetske rekorde i zlatne medalje, da se urin i krv zamrzava, tako da se može analizirati nakon nekoliko godina i poništiti rezultat.

- Postoje dvije vrste krvnog dopinga. Prvo se dobiva eritropoetin koji mlada krvna zrnca proizvode koji su sposobniji za prijenos kisika. Druga je autotransfuzija vlastite krvi koju ste obogatili na visinskim pripremama, objašnjava Božidar Fučkar.