Banožić skloniji zakupu nego prodaji državne imovine

Koliko je točna teza da ono što smo radili s državnom imovinom zadnjih 28 godina u najmanje ruku bilo pogubno? Intenziviranje prodaje državnih poduzeća i neproduktivne imovine samo su neki od planova.

Kako doći do rezultata, u emisiji Studio 4, govorio je ministar  državne imovine Mario Banožić.
Ministar je rekao da državna imovina u sebi ima brojne probleme, koji su nastali u zadnjih 28 godina, iz brojnih razloga.

- Nju dijelimo na nekretnine, pokretnine i trgovačka društva. Trgovačka društva dijelimo na ono što je od strateškog interesa za RH i ono što nije od strateškog interesa, ali se nalazi u određenom portfelju države, ukazuje ministar.

Kada se govori o nekretninama, Banožić je naglasio kako tu postoji nekoliko problema koji su prvenstveno proizašli iz problema pretvorbe i privatizacije, gdje određene nekretnine nisu ušle u temeljni kapital društva, zato što su pojedinci u procesu pretvorbe i privatizacije mislili da će tako umanjiti vrijednost društva, a sutra dan nastaviti koristiti tu nekretninu ili je prodavati.

- Uz pomoć državnog odvjetništva, zakona i u konačnici, Ministarstva državne imovine, odlučilo se stati na kraj postupcima koji su bili još uvijek mogući za zaustaviti, rekao je ministar.

Banožić je naglasio kako je on skloniji zakupu nego prodaji državne imovine i državi većina prihoda i dolazi kroz zakup.

- Kada govorimo o financijskoj imovini, ove je godine plan prihodovanja 520 milijuna kuna, a kada govorimo o nefinancijskoj imovini, plan je 240 milijuna kuna. Mi smo već ove godine probili plan za 130 milijuna kuna, rekao je i dodao kako se od dionica i udjela u trgovačkim društvima planira dobiti 870 milijuna kuna.

- S obzirom na to da RH želi ući u euro zonu, moramo prodati udijele u najmanje 90 tvrtki gdje država ima manje od 25 posto udjela. To su tvrtke koje su privatizirane davno prije i država je u tome ostala s malim udjelom i nema s njim nikakva upravljačka prava, ali zadržava obvezu. Imamo obvezu da kroz tri natječaja provedemo 90 poziva. Kada prođe natječaj ide se u direktnu pogodbu, istaknuo je ministar.