Nobelova nagrada za mir uručena etiopskom premijeru

Nobelova nagrada za mir danas je u Oslu uručena etiopskom premijeru Abiyu Ahmedu. Dobio ju je za svoje mirovne napore zahvaljujući kojima su završila dva desetljeća neprijateljstva s Eritrejom.

- Etiopski premijer Abiy Ahmed Ali dobio je Nobelovu nagradu zbog napora da se ostvari mir i međunarodna suradnja, a poglavito za svoju odlučnu i presudnu incijativu za rješavanje graničnog sukoba s Eritrejom, stoji u obrazloženju nagrade.

- Militantne skupine i globalne vojne sile predstavljaju prijetnju za mir i stabilnost roga Afrike, upozorio je Abiy Ahmed nakon što je primio Nobelovu nagradu za mir za postizanje mirovnog sporazuma s Eritrejom. U govoru u Oslu zahvalio je na "dobroj volji" eritrejskog predsjednika Isaiasa Afwerkija i opisao da su dvije zemlje odlučne održati mir.

- Globalne vojne supersile šire vojnu nazočnost u regiji. Terorističke i ekstremističke skupine također pokušavaju uspostaviti uporište, rekao je Abiy Ahmed, ali nije objasnio koje je zemlje ili skupine imao na umu.
- Ne želimo da rog postane bojište supersila ni skrovište za trgovce terorom ili posrednike očaja i bijede, dodao je.

Abiy Ahmed bio je vojnik od 1998. do 2000. u ratu između Etiopije i Eritreje te je istaknuo da je svjedočio "ružnoći rata, njegovoj okrutnosti i onome što on može učiniti ljudima".

- Rat je inkarnacija pakla za sve uključene. Znam jer sam bio ondje i vratio se natrag, rekao je.
- Vidio sam braću kako ubijaju braću na bojnom polju. Vidio sam starce, žene i djecu kako drhte pred terorom pod smrtonosnom kišom metaka i topovskih granata, dodao je.

Abiy Ahmed naglasio je da je njegova administracija pustila sve političke zatvorenike, zatvorila centre za pritvor i zaustavila uhićenja novinara.

Kritičari ipak kažu da su njegovi pokušaji da nametne jedinstvo, uključujući formiranje jedinstvene nacionalne političke stranke, unaprijed suočeni s neuspjehom s obzirom na to da etiopsko stanovništvo, a riječ je o 105 milijuna ljudi, čini više od 80 etničkih skupina.

Etiopija i Eritreja zbog granica su ratovale od 1998. do 2000. Odnose su obnovile u srpnju 2018., nakon dugogodišnjeg neprijateljstva.

Etiopski premijer izabran je među 301 nominiranom osobom i organizacijom, a smatrao se jednim od favorita. Nagrada je vrijedna devet milijuna kruna, oko šest milijuna kuna.