VNS o nabavci borbenih zrakoplova

Održana je redovita sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, koju su sazvali predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Razmatrane su sigurnosne prijetnje i rizici koji mogu utjecati na nacionalnu sigurnost i interese, poglavito u kontekstu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a. Usvojene su Godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2020. te je odobren Godišnji plan rada Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti za 2020., sukladno Zakonu o sustavu domovinske sigurnosti. Ujedno je odobrena uspostava suradnje sigurnosno-obavještajnih agencija sa stranim službama, sukladno iskazanim potrebama agencija unutar njihova djelokruga.

Vijeće za nacionalnu sigurnost primilo na znanje informaciju o tijeku provedbe postupka nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

- Međuresorno povjerenstvo je izvijestilo Vijeće za nacionalnu sigurnost o statusu projekta i vidjeli ste da je VNS dao punu potporu nastavku projekta, slanju zahtjeva državama i posebno zadražavanje sposobosti u procesu koji mora i dalje biti transparentan. Izbor višenamjenskog borbenog zrakoplova u funkciji sigurnosti Hrvatske, izjavio je ministar obrane Damir Krstičević