Prva poduzetnička zona u Hrvatskoj s fotonaponskim elektranama

Poduzetnička zona "Korana" u Karlovcu uskoro bi mogla postati prva u Hrvatskoj koja će rabiti električnu energiju iz fotonaponskih elektrana. Bude li sve po planu, elektrane bi trebale početi s radom u lipnju iduće godine.

Krovovi brojnih tvrtki u poduzetničkoj zoni Korana sada zjape potpuno neiskorišteni. A uskoro bi trebali izgledati poput bolnice u Slavonskome Brodu. Na sedam njih ugradit će se fotonaponski sustavi.

- U današnje vrijeme fotonaponske ćelije su postale financijski tako prihvatljive da postoji jedna vrsta masovnije primjene, rekla je karlovačka dožupanica Martina Furdek Hajdin.

Izradu projekta financirala je Karlovačka županija, a vrijedan je oko 7 milijuna kuna. Investitor, jedan od distributera električne energije u Hrvatskoj, snosit će sve troškove izgradnje, dok tvrtke trebaju samo ustupiti svoje krovove.

- Naši korisnici ovdje u poslovnoj zoni ostvarivat će financijske konkretne uštede zbog toga što će proizvoditi energiju iz fotonaponske elektrane i zbog toga što će imati povoljnije uvjete kupnje električne energije preko modela koji smo razvili i koji danas predstavljamo, izjavio je ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac.

Za sada je 16 tvrtki u zoni iskazalo interes za uključivanje u projekt. Na krovovima sedam njih izgradit će se fotoelektrane. One će, s baterijskim sustavom, proizvoditi tisuću 150 kilovata struje.

- S takvom konfiguracijom možemo zadovoljiti više od 50 posto potreba eklektičnom energijom za 16 objekata u zoni u vrijeme visoke tarife i 15 posto u vrijeme niske tarife, kaže voditelj projekta Marko Vlainić.

Ukupna ušteda za uključene tvrtke bit će veća od milijun kuna u 10 godina trajanja projekta. Nakon toga tvrtke na čijim su krovovima elektrane dobivaju ih u trajno vlasništvo. Ovaj inovativan i za sada jedinstven projekt u Hrvatskoj trebao bi zaživjeti do ljeta iduće godine.