Bošnjaković potpisao važne ugovore u Washingtonu

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i američki državni odvjetnik William Barr u Washingtonu su potpisali ugovore kojima Hrvatska i Sjedinjene Američke Države reguliraju izručenja i pružanje uzajamne pravne pomoći.

- Ovi će instrumenti dodatno osnažiti naše bilateralne odnose kada je riječ o provedbi zakona te poboljšati mogućnost izručivanja bjegunaca i razmjenu dokaza potrebnih za procesuiranja, komentirao je američki državni odvjetnik William Barr.

- Ovo je veliko postignuće koje će dodatno ojačati odnose između naših dviju država, izjavio je ministar Dražen Bošnjaković nakon potpisivanja dokumenta u američkom Ministarstvu pravosuđa.

Ugovori su potpisani uoči ministarskog sastanka EU - SAD u srijedu, posvećenog sigurnosnim pitanjima na kojem uz ministra Bošnjakovića sudjeluje i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović.

Ministri će u Washingtonu predstaviti i prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, a s američkim će dužnosnicima razgovarati i o ukidanju viza za hrvatske građane koji putuju u SAD.

Broj odbijenih viza za tražitelje iz Hrvatske pao je na rekordnih 4,02 posto, Hrvatska se približila kriteriju od tri posto odbijenih viza što je posljednji uvjet za uključivanje naše zemlje u bezvizni program SAD-a.