Time: Greta Thunberg osoba godine

Američki časopis Time proglasio je švedsku tinejdžericu Gretu Thunberg osobom godine.

Greta Thunberg, tinejdžerska aktivistica iz Švedske koja poziva na opću akciju protiv globalne klimatske krize, časopis 'Time' je izabrao za osobu godine za 2019.Šesnaestogodišnju aktivisticu Time je izabrao zbog počinjanja kampanje za zaštitu okoliša u kolovozu 2018., koja je prerasla u svjetski pokret, a počela je tako da je Thunberg izostajala iz škole i sjedila ispred švedskog parlamenta zahtijevajući akciju.

- Otad se u 16 mjeseci obratila predsjednicima vlada u UN-u, sastala s Papom, sukobila s predsjednikom SAD-a i inspirirala četiri milijuna ljudi da se pridruže globalnom klimatskom štrajku 20. rujna 2019., u najvećem klimatskom prosvjedu u povijesti, navodi se u listu.

Kanadska novelistica, pjesnikinja i književna kritičarka Margaret Atwood uspoređuje je s Ivanom Orleanskom.

Nakon što su primijetili stostruko povećanje njezine uporabe, leksikografi Collins Dictionary proglasili su 'klimatski štrajk', njezinu pionirsku ideju, riječju godine.

Thunberg, koja navršava 17 godina u siječnju, nastavlja s angažmanom, a prošli tjedan u Madridu je rekla da su se glasovi prosvjednika čuli, no da političari ne poduzimaju akciju.

Podsjetimo, mnogi su očekivali da će Greta Thunberg dobiti Nobelovu nagradu, ali to se nije dogodilo.