Završeno premještanje migranata iz kampa Vučjak

Završeno je premještanje oko 700 migranata iz kampa Vučjak kod Bihaća, odakle su svakodnevno nelegalno pokušavali ući u Hrvatsku. Njih 350 još je sinoć smješteno u kamp Ušivak u mjestu Hadžići kod Sarajeva, no druga skupina, oko 330 migranata, preusmjerena je u Blažuj, u kompleks bivše vojarne, koja još nije potpuno osposobljena za njihov prihvat.

Jutro nakon dolaska migranata iz Vučjaka pokraj Bihaća ovdje u Ušivak nadomak Sarajeva poprilično je mirno, doduše znatno življe jer sada su tu migranti, njih 370 koji su noćas došli i već se navikavaju na novu sredinu.

Prihvatni centar otvorenog je tipa i migranti slobodno izlaze. U blažujskoj vojarni imaju samo ono najosnovnije - hranu, tople deke i medicinsku skrb. Vodu, grijanje i sanitarne čvorove još nemaju, to je u pripremi. Iako su mještani Blažuja najavljivali prosvjede i blokadu ceste, barem zasad su suzdržani, ali strahuju.

Osman Đuderija, predsjednik Mjesnog odbora Blažuj, kazao je da se "sad svatko boji za sigurnost svoje djece".

- Ovdje mala žiška treba da neki problem ispadne da narod izađe i zablokira ovo sve, kazao je Đuderija.

Mještani smatraju da nema uvjeta za prihvat tolikog broja migranata te očekuju pomoć države i veći broj policajaca. Ministar sigurnosti Dragan Mektić još jednom potvrđuje nespremnost Bosne i Hercegovine za ovakve izazove.

- Mi smo bukvalno od čitavog prostora Bosne i Hercegovine svedeni na jedno malo područje, na jedan mali prostor gdje postoji netko da ima razumijevanje za ovaj problem. Svi u poptunosti odbijaju bilo kakav vid suradnje, kazao je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

Vlasti u BiH nadaju se da će se s dolaskom zime smanjiti priljev migranata. U protivnom nitko se ne usuđuje predviđati posljedice novoga vala migranata u BiH.