Spomen na zločin u Voćinu

Obilježena je 28. godišnjica stradavanja 47-ero civila u Voćinu i Humu. Smaknuli su ih pripadnici srpskih paravojnih postrojbi 13. prosinca 1991. godine tijekom povlačenja, srušivši njihove kuće i katoličku crkvu.

U spomen na njihovu žrtvu, u svetištu Gospe Voćinske održava se hodočašće branitelja, vojske i policije.

U prosincu 1991. godine Miroslav Jurmanović je u Voćin ušao kao osloboditelj. U selu je pronašao strahote.

- Zatekao sam palež i oca u dvorištu gdje je ležao izmasakriran, kaže Miroslav, sin ubijenog Stjepana Jurmanovića.

Dojučerašnji susjedi, ojačani četničkim postrojbama, u Voćinu i Humu zvjerski su ubili 47-ero mještana. Njihove su kuće spaljene, a crkva Pohođenja Blažene Djevice Marije iz 15. stoljeća razorena je do temelja.

Za taj je zločin, nakon nekoliko pokušaja, tek prošli mjesec Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podignulo optužnicu protiv 27-ero počinitelja.

- Apeliramo na Vladu, naše europarlamentarce da ne dozvole Srbiji zatvaranje poglavlja 25, za pravosuđe dok se ti zločinci ne uhite i ne osude, rekao je predsjednik Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata, ogranak Voćin Darko Božičković.

- Ratni zločin ne zastarijeva, a Zakon o oprostu ne abolira ni jedno takvo djelo. Dužnost je hrvatske države ustrajati koliko god bude potrebno u istragama i kaznenom progonu ovog i drugih zločina, izjavila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

U spomen na poginule, danas su u Voćinu branitelji iz svih dijelova Hrvatske. Uz počast žrtvama, hodočašćem Majci Božjoj Voćinskoj došli su zahvaliti za dar života.

- Ja sam iz Krapinsko-zagorske županije, došlo nas je ovdje autobusima 50-ak, dolazimo zadnjih 6 godina i dok smo živi Voćin će za nas biti mjesto gdje trebamo odati počast civilnim žrtvama Domovinskog rata, kazao je general bojnik Josip Horvatin.

Obitelji poginulih i mnogobrojna izaslanstva kod spomen-obilježja voćinskim žrtvama položili su vijence i zapalili svijeće.