Novi Zeland: Identificirana prva žrtva erupcije vulkana

Policija je objavila ime prve žrtve erupcije vulkana na Bijelom otoku, a potraga za tijelima ostalih osoba koje su ondje nestale u ponedjeljak nastavlja se.

Pronađeno je tijelo dvadesetjednogodišnje Eve Browitt, Australke iz Melbournea koja je turistički boravila na otoku s obitelji. Njezin otac Paul i sestra Stephani hospitalizirani su s teškim ozljedama.

Osmero turista i vodiča bilo je u razgledavanju novozelandskog najaktivnijeg vulkana upravo u trenutku kada je erumpirao. Dosad je potvrđeno 15 poginulih, a dvadeset ih je na odjelu intenzivne skrbi gdje su zbrinuti zbog teških opeklina. 

U petak je šest tijela prebačeno s otoka nakon visokorizične operacije njihova izvlačenja s otoka koji je 48 km udaljen od Whakatanea na istočnoj obali novozelandskog Sjevernog otoka.

Novozelandski policijski i vojni ronioci u subotu su u kontaminiranim vodama novozelandskog Bijelog otoka nastavili potragu za tijelima dvoje ljudi koji su poginuli u erupciji vulkana.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern u subotu je najavila da će u ponedjeljak u 14,11 sati biti održana minuta šutnje u spomen na žrtve.

- Gdje god da ste na Novom Zelandu, ili diljem svijeta, to je trenutak kad možemo stati uz one koji su izgubili svoje voljene u ovoj iznimnoj tragediji, kazala je premijerka.

Policija u subotu navodi kako analizira sve informacije i procjenjuje sljedeće korake koji će joj omogućiti povratak na otok kako bi se provela dodatna potraga za preostalim stradalima.

Nacionalni sustav za procjenu geološke opasnosti Geonet naveo je da se mogućnost još jedne erupcije na Bijelom otoku u subotu lagano smanjila te da ostaje na 35 do 50 posto u sljedeća 24 sata.