Konferencija o klimi bez sporazuma, produljena na subotu

Klimatska konferencija UN-a u Madridu trebala je završiti u petak, no očekuje se da će trajati i u subotu jer izaslanstva još nisu usuglasila završni dokument. 

Čelnici 196 zemalja i Europske unije koji su se okupili u glavnom gradu Španjolske trebaju se dogovoriti o konačnom dokumentu, o tome kako financirati siromašnije zemlje da ublaže štetu prouzročenu klimatskim promjenama i pravilima na tržištu ugljena.

Otočne države koje bi zbog dizanja razine mora mogle biti izbrisane s lica Zemlje optužile su u četvrtak bogate zemlje da nemaju osjećaj za razmjere klimatske krize.

Na plenarnoj sjednici u petak postalo je jasno do koje su mjere čelnici nesposobni postići sporazum, s obzirom na to da im se zahtjevi znatno razlikuju.

Promatrači nisu očekivali nikakve pomake do subote ujutro, dok se rad konferencije nastavlja kako bi se uobličio završni dokument.

Krista Mikkonen, finska ministrica okoliša je, govoreći u ime EU-a, kazala da će biti "nemoguće otići" sa skupa bez da se svi slože da je potrebno uputiti "snažnu poruku" da je nužno udvostručiti napore kako bismo sljedeće godine, kada Pariški sporazum ulazi u fazu implementacije, smanjili emisiju stakleničkih plinova.

Poziv EU-a za ambicioznijim ciljevima vezanim uz klimu podržali su Nepal, Švicarska, Urugvaj i Maršalovi otoci.

Dvotjedni pregovori pod povećalom su javnosti ne bi li se uočio bilo kakav znak da su vlade spremne osnažiti Pariški sporazum iz 2015., tako što bi se obvezale na ambicioznije smanjenje ispuštanja stakleničkih plinova iduće godine.

S obzirom na goleme političke i gospodarske interese više od 190 država potpisnica sporazuma, pregovori i nagađanje u posljednjim trenucima uobičajena su pojava na godišnjim sastancima kojima je cilj osnažiti Pariški pakt.

Nacrt završnog dokumenta koji je sastavio Čile, kao predsjedatelj samita, ne sadrži dovoljno snažnu predanost klimatskim ciljevima i dodatnu "injekciju" pariškom procesu koji zapinje.

- Čileansko predsjedanje je imalo jedan jedini posao, da zaštiti cjelovitost Pariškog sporazuma, a ne da dopusti da se raspadne zbog cinizma i pohlepe, kazala je izvršna direktorica Greenpeacea Jennifer Morgan.

Kao najveće kočničare iole smislenijem djelovanju u borbi protiv klimatskih promjena navela je SAD, Japan i Brazil.

Cilj Pariškog sporazuma je izbjegavanje katastrofalnih scenarija na koje upozoravaju znanstvenici tako što bi se ograničio rast globalne temperature do kojeg dovodi sagorijevanje fosilnih goriva.

Europska unija u subotu je istaknula da UN-ov samit o klimi mora poslati snažniji signal da su zemlje spremne učiniti više u smanjivanju emisije štetnih plinova, nakon što izaslanstva u petak u Madridu nisu usuglasila završni dokument zbog čega je skup produljen za jedan dan.