Dubrovnik: Turizam pokorava građane i otima im prostor

Prostor grada neodvojiv je od društva, a arhitektura je zorni prikaz stanja u kojem se to društvo nalazi, zaključak je tribine "Arhitektura u mreži turizma", koja je na Sveučilištu u Dubrovniku okupila brojne stručnjake iz tog područja. Složili su se u tome da bi upravo stanovnici gradova trebali uređivati gradski prostor, a ne turizam ili ekonomija. Ipak, negativnih primjera je mnogo.

Arhitektura starih Dubrovčana izaziva divljenje velikog broja posjetitelja. No ubrzani razvoj turizma, s druge strane, sve više pokorava same građane i otima im prostor.

- Dubrovnik je poznat grad radi svoje arhitekture, koja je zračila, u to doba, jedan pristup, suvremeni pristup, da ne postoje bogati i siromašni, nego da svi imaju jednaki način življenja u jednom gradu i svi imaju zajednički javni prostor. Danas smo suočeni s jednom drugom činjenicom, da se kroz arhitekturu svi žele dominirati, svi žele pokazati svoju moć, a javni prostor izgleda gore nego ikada, kazao je Marko Dabrović, 3LHD.

Mia Roth Čerina, izvanredna profesorica na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, izjavila je da postoji invazija na turističke sredine.

- One su ostale, zapravo, ispražnjene od neke svoje svakodnevice. Paradoks je da turist zapravo želi vidjeti svakodnevicu, kazala je.

Ključno je, kažu stručnjaci, prostor prilagoditi građanima, a ne turistima i ekonomiji, u čemu posebnu ulogu imaju upravo građanske inicijative.

Tomislav Pletenac iz Odsjeka za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, kazao je "da je mentalitet, koji se konstruirao u posljednjih 200-250 godina, duboko kolonizirani mentalitet".

- Sve što dolazi izvana uvijek je vrjednije, bolje, pametnije, itd. I mi se stalno pokušavamo prilagodit tom nekom, vrlo često nekritički, dodaje Pletenac.

Sandra Uskoković, izvanredna profesorica na Odjelu za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku, istaknula je da "arhitektura u službi turizma može donijeti nove vrijednosti u prostoru, ali i nove vrijednosti za kvalitetu života ljudi, građana i slično".

Turizam je i dalje jedna od osnovnih gospodarskih grana, osobito u Dubrovniku, stoga je nužno pronaći odgovor na uvijek osjetljivo pitanje - gdje povući crtu.