Glasovalo se i u BiH

U inozemstvu se glasuje na 124 birališta u 47 država. Zbog vremenske razlike, neka su već i zatvorena. Hrvatski državljani koji žive u Bosni i Hercegovini glasovali su na 44 birališta.

Hrvatski državljani koji žive u BiH iskoristili su svoje pravo koje im daju zakoni Hrvatske i BiH. Izbori, koje su u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci, Tuzli, Livnu i Vitezu organizirala hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva, protekli su bez većih teškoća. Jedino je u Mostaru predsjednik biračkog odbora kasnio na jedno biračko mjesto, građani su negodovali, no za 20 minuta sve je počelo.

Glasovalo se i u Sarajevu, bez većih problema i gužvi. Najveće su gužve bile u Vitezu, gdje su glasovali Hrvati iz srednje Bosne, od Jajca do Kiseljaka. Glasovali su i hrvatski politički dužnosnici iz BiH.

- Hrvatski državljani izvan Republike Hrvatske nisu ravnopravni u ostvarenju svoga prava jer moraju glasovati u diplomatsko-konzularnim predstavništvima i vrlo često putovati stotine pa i tisuće kilometara, nadam se da će se to uskoro mijenjati, rekao je Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskoga narodnog sabora BiH.

Za ove izbore bile su registrirane 92.000 birača u BiH.