Bandov: Hrvatska će se pokazati kao vjerodostojni punopravni član

Na posljednjoj sjednici Vlade ove godine predstavljen je i prihvaćen Program hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske Unije od 1. siječnja. Sadržava nacionalne prioritete i usklađen je s programom EU-a, a teme koje će dominirati su: brexit, višegodišnji financijski okvir, proširenje EU-a na zemlje Balkana i klimatske promjene.

O prioritetima i očekivanjima tijekom 6 mjeseci predsjedanja govorili su večeras u Temi dana mr. sc. Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade i prof. dr. sc. Goran Bandov sa Sveučilišta u Zagrebu.

- Imamo slogan "Snažna Europa u svijetu punom izazova" koji se deklinira u 4 glavna prioriteta - Europa koja se razvija, Europa koja povezuje, Europa koja štiti i Utjecajna Europa. To su 4 stupa oko kojih su organizirani aktivnosti od 1. siječnja do 30 lipnja - objasnio je Petešić i napomenuo kako sve počinje vrlo brzo - već 9. siječnja dolazi cijela Europska Komisija - 27 povjerenika i predsjednik Europskog vijeća.

Komentirajući program hrvatskog predsjedanja, prof. Bandov je naglasio da je po njemu program kompatibilan sa svim relevantnim međunarodnim globalnim agendama, kompatibilan je s EK i njezinim glavnim smjernicama te je potpuno usklađen s našim Triom i narednim Triom, prvenstveno s Njemačkom kao narednom predsjedateljicom.

Upitan o najvećem testu za Hrvatsku, o pregovorima oko donošenja višegodišnjeg financijskog okvira za Uniju, Petešić je napomenuo da je uloga predsjedavajućeg u tome da pronađe kompromis.

- Hrvatska želi da se ostavi više novca za tradicionalne politike, ali svjesni smo da svijet se brzo mijenja i suočava s novim izazovima kao što su migracija, digitalizacija, klimatske promjene pa budući europski proračun mora pronaći odgovor na te zahtjeve, kao predsjedavajući vodit ćemo računa o tome - naglasio je.

- Hrvatskoj i brojnim zemljama srednje Europe je jako važna solidarnost sa zemljama koji su manje razvijene. Zahvaljujući izdašnim sredstvima europskog proračuna mogli bismo uhvatiti korak sa starim članicama EU koje su razvijenije kako bi došlo do smanjenje tog jaza - dodao je.

- Ako Hrvatska uspije dobro izbalansirati odnose neto uplatiteljica i primateljica, već smo napravili izvrsnu priču - smatra Bandov i napominje da bi to Njemačkoj jako odgovaralo i da bi ostalo godinama kao jedan veliki doprinos Hrvatske.

Kraj hrvatskog predsjedanja obilježit će veliki summit EU i Zapadnog Balkana u Zagrebu u svibnju iduće godine. Na pitanje postavlja li u svom programu Hrvatska ikakve uvjete zemljama u regiji, prvenstveno Srbiji za članstvo u Uniji, Petešić je odgovorio kako treba imati na umu da je Hrvatska pregovarala 5 godina i 9 mjeseci, a Srbija pregovara 5 godina i 11 mjeseci, a nije došla ni na pola puta.

- Srbija neće tako brzo biti u fazi da može razmišljati o ulasku u EU. Važno je zatvaranje pregovora, Srbija ima 2 zatvorena poglavlja od 35. Pregovori su način koji omogućuje da te zemlje riješe neka otvorena pitanja, što je i Hrvatskoj u interesu. Nama je važno imati stabilnost u susjedstvo a europska stabilnost je poluga koja omogućuje da te zemlje okrenu određenu stranicu povijesti i počnu jedan normalni europski put - poručio je.

Prof. Bandov smatra da se realno može očekivati ekonomska korist od predsjedanja. Tvrdi da i građani su već prepoznali kako će imati direktnu korist od toga.

- Ali tu je i ona indirektna - Hrvatska će se pokazati kao vjerodostojni punopravni član koji sjedi za stolom i suodlučuje, pokazat ćemo da smo kompetentni odraditi poslove na najvišem standardu - poručio je.