Žedna koala zaustavila bicikliste tražeći vodu

Očajna koala, pateći na vrućinama koje prelaze 40 Celzijevih stupnjeva na jugu Australije, prišla je bez straha skupini biciklista i prihvatila ponuđene boce s vodom, prenose lokalni mediji.

Biciklisti nedaleko od Adelaidea zaustavili su se kad su vidjeli koalu na sredini ceste i ona im je bez straha prišla čim su stali te se činilo da traži vodu, kazala je Anna Heusler za 7news.com.au u petak.

- Naravno da smo stali jer smo je željeli maknuti s ceste. Stala sam s biciklom i ona mi je odmah prišla, dosta brzo za koalu, dala sam joj vodu iz svih naših boca i ona se čak i popela na moj bicikl. Nitko od nas nije tako nešto nikad dosad vidio, dodala je.

Požari bjesne tjednima australskim jugom i istočnom obalom i rezultirali su smrću najmanje 2000 koala, pokazala je parlamentarna istraga u prosincu.

Životinje su uginule ili u požarima ili zbog manjka hrane i vode, izjavio  je predsjednik Saveza za očuvanje šuma i ekologiju Dailanu Pughu.

Australska ministrica okoliša Sussan Ley kazala je da je do 30 posto koala nestalo na pogođenim područjima Novog Južnog Walesa.