Sessa o SMS porukama: Vjerojatno je riječ o neslanoj šali

Đuro Sessa, predsjednik Državnog izbornog stožera za HRT je rekao da su izbori provedeni uglavnom u redu, biračka mjesta otvorena su na vrijeme, a birački odbori su odradili svoj posao kako su trebali. Komentirao je i dva incidenta koja su se dogodila, jedan u Osijeku i drugi u Zagrebu, su u domeni kršenja javnog reda i mira i tu će vjerojatno policija postupiti.

- No kada se uzme u obzir preko 6300 biračkih mjesta u RH, može se reći da su izbori prošli u redu, rekao je.

Komentirao je i prijavu GONG-a o SMS porukama gdje se agitiralo da se glasuje za jednu kandidatkinju, i pritom se sumnjalo na kupovinu glasova.

- Mi smo pokušali to istražiti, zatražili smo blokiranje tog broja s kojeg se je išla ta poruka. Postoje dosta čvrste indicije da se radi o neslanoj šali koja je stavljena na Facebook, i onda se geometrijskom progresijom proširila internetom. Tako da, vjerojatno to nije ono što se to čini, rekao je.

Sessa je rekao da je snažna poruka odluka Ustavnog suda koji je DIP-u dao za pravo kada je zabranio udruzi U ime obitelji da ima promatrače na izborima.

- Udruge koje promatraju izbore to moraju učiniti neovisno, čim se svrstaju na nečiju stranu, a u ovom slučaju to je bilo više nego jasno, gube tu vrijednost i zato smo odlučili da ne ispunjavaju uvjete koje zakon propisuje za udruge koje promatraju izbore.