Prekršajni sud postaje podravski turistički centar

Počela je obnova bivše zgrade Prekršajnog suda u središtu Đurđevca. Postat će glavna turistička informativna točka tog dijela Podravine u kojoj će se smjestiti i moderan prezentacijski centar vrijedne prirodne baštine - Đurđevačkih peska.

Na tri etaže, od podruma do krova, na 900 m2 već početkom studenog posjetiteljima će biti na raspolaganju moderni multimedijalni sadržaji s pomoću kojih će se upoznati s nastankom jedine hrvatske pustinje poznatije kao Đurđevački peski, te njezinim jedinstvenim bogatim biljnim i životinjskom svijetom. Uz poučne staze na samim peskima, posjetiteljski centar samo je djelić ove turističke  priče. 

- Ovdje će biti posjetiteljski centar pun sadržaja. Tu će biti hostel s 50 ležajeva, dvije radionice, restoranski dio - zapravo sve predviđeno za školu u prirodi, kazao je Hrvoje Janči, gradonačelnik Đurđevca.

Za sve to gradska uprava uspjela je iz europskih fondova povući 16,5 mil. kn, a još 5,5 mil. kn osigurali su u gradskoj blagajni. I dosadašnji turistički projekti - uređenje Staroga grada, park s devama te izložbe svjetski poznatih slikara, već pokazuju rezultate. Sve više turista dolazi u Đurđevac, posebno djece predškolske i školske dobi.

- Naravno, tu su prvenstveno djeca, ali i stručnjaci koji će dalje pridonijeti tome da se populariziraju i istraže Đurđevački pijesci. Oni imaju svoju veliku vrijednost što se tiče flore, faune, endemske flore. Tu je čak šest biljnih zajednica, a samo daljnjim istraživanjem i popularizacijom doći će se do prave zaštite očuvanja i prezentacije, kazao je Martin Mahović, pročelnik u Gradskoj upravi Đurđevca.

Đurđevčani uistinu imaju što pokazati i to ne samo pijeske već i Dravu, Bilogoru, picoke, deve te tisuću i više priča s kojima očekuju turiste.