Europski novac i za pečenje rakije

Obiteljska tradicija pečenja rakije već se pet naraštaja nastavlja kod Vlainića u Prvan Selu. Europskim su novcem u staroj kući uredili kušaonicu. Asortiman su proširili, a novinari HRT-a zatekli su ih u pripremi jabukovače.

Prvo valja dobro zagrijati kotao. U kotlu kod obitelji Vlainić stane i do 300 litara koma. Jabuka je gotovo mjesec dana fermentirala.

- Sad je u ovom kotlu do 200 kilograma jabuka - oko sedam litara rakije na sto kilograma jabuka, rekao je Ivan Vlainić, destilator rakije.

Nakon što je odležala, slijedi destilacija. Iako je za većinu Ličana vrijeme pečenja rakije prošlo, Vlainići ne posustaju.

- Sad odvajam etanol koji je najštetniji dio u ovom procesu, dodaje Vlainić.

Da poteknu prve kapi treba i do pet sati. Onda slijedi ponovno novi ciklus kako bi rakija bila kakva i treba biti - vrhunska, lička. Drugi tok, da bi se pio, treba još odležati najmanje pola godine. Pokraj kotla proba se samo malo, da se vidi kakva je kvaliteta.

Drago Vlainić, destilator rakije, kazao je da se nikad u životu nije napio, ali da certifikat ima.

- U našoj familiji je oko pet, šest generacija koje se bave tim poslom. Odrastao sam i rođen u Zagrebu, a ovdje sam se doselio prije par godina. Žao mi je bilo ostaviti ovdje da nitko ne radi. Evo sad smo zasadili i nešto šljiva, dodaje Ivan Vlainić koji je završio i šestomjesečni tečaj za destilatera.

U novu-staru kušaonicu dolaze gosti iz svih krajeva svijeta. I kada posegnu za bocom, kažu - ipak će to biti dobra-stara šljivovica.