Europski novinari oduševljeni Plitvicama

Dio novinara koji prati briselsku administraciju, nakon boravka Europske komisije u Zagrebu, dan je proveo na Plitvičkim jezerima. Bila je to dobra prigoda da nam prenesu dojmove s kojima odlaze iz Hrvatske.

Hladnoća se uvukla na Plitvička jezera pa nimalo nije bilo ugodno voziti se električknim brodićima uz zaleđene slapove. No cjelokupna slika unatoč nedostatku sunca bila je impresivna.

- Ovo je mjesto doista očaravajuće, čak i ljepše nego što sam očekivao. Uistinu je predivno, mislim da sam do sada snimio tisuću fotografija - kaže Giovanni M. Del Re, novinar Avvenirea, Italija.

Opuštanje uz jezera tek je predah od mnogih aktivnosti koje novinare iz Europe čekaju tijekom izvještavanja iz raznih krajeva Hrvatske. Jučerašnji sastanak bio je dobar uvod, kažu kolege iz Slovenije i Italije.

- Hrvatska vlada, oni svi su ostavili odličan dojam, mislim da je i vrijeme u kome Hrvatska predsjeduje odlično, ali je i s druge strane izazovno jer su velike teme sad na stolu od kojih ovisi budućnost cijele unije - smatra Peter Žerjavić, novinar Dela, Slovenija.

- Predsjedništvo je dobro organizirano, imali smo dosta zanimljivih susreta s predstavnicima Vlade, premijerom, predsjednicom na odlasku, i dobili smo priliku bolje upoznati hrvatsku Vladu i Zagreb - kaže Del Re.

Hrvatska agenda, Snažna Europa u svijetu punom izazova, pred našu zemlju predsjedateljicu donijet će ozbiljne europske izazove, uvjerena je portugalska kolegica Susana Frexes, novinarka SIC TV-a, Journal Expresso.

- Mislim da neće biti lako jer u mjesecima koji dolaze bit će mnogo izazova u političkom smislu - kaže.

Istaknula je da stajalište francuskog predsjednika Macrona o proširenju Unije na Sjevernu Makedoniju i Albaniju još nije promijenjeno. Ako se ostvari za hrvatskog presjedanja, bio bi to, zaključuje Suzana, doista uspjeh hrvatske diplomacije.