Vukušić: Nekome je dozvoljeno da bude nasilnik, nekome ne

Nakon Splitskog slučaja stručnjaci, građani, ali i cijela javnost se pita što zapravo činimo dok nam nasilje na ulicama buja pred očima. Ako ćemo gledati profil kriminalaca u Splitu riječ je o mladim ljudima od 18 do 25 ili 30 godina. Uglavnom su svi nezaposleni, neobrazovani, s podužim dosjeima ali i uspješnim izbjegavanjem zatvorskih kazni.

- Božinović: Ne znam od kuda Opari informacija o uhićenju

O ovoj temi, ubojstvima u Splitu i porastu nasilja u Hrvatskoj u Studiju 4 govorio je dr. Herman Vukušić, psihijatar, KBC Zagreb.

- Grupe podrške mladiću koji je počinio trostruko ubojstvo u Splitu

Po ovakvim slučajevima mi još uvijek nismo u vrhu europskih, odnosno svjetskih statistika. Prvi ovakav slučaj dogodio se na staru godinu 1992. kada je pripadnik HV-a u selu Zrinski Topolovac isto tako kalašnjikovom na proslavi nove godine ubio deset ljudi, među njima i svoju djevojku, tako da ne bih dovodio ovu tragediju u Splitu s nekakvom neučinkovitošću sustava, istaknuo je Vukušić.

- Ali ono što ću reći reakcije društva, građana, na društvo mislim od grada Splita pa do društva u cjelini, cijele Hrvatske, pogotovo društvenih mreža, upozoravaju da zaista nešto nije u redu s povjerenjem građana u institucije, rekao je Vukušić.

- Može biti puno faktora zašto se nije obratio institucijama. Jedan od tih je prvo jer je pomorac, a drugo, sudim po onome što je dostupno iz sredstava javnog priopćavanja, radi se ipak o osobi koja dolazi iz disfunkcionalne obitelji. Znači iz obitelji koja ima svoju povijest nadzora sustava socijalne skrbi, i možda već to njegovo nepovjerenje u institucije u njemu tinja od prije zbog negativnih iskustava koje je imao, a koliko sam pročitao i sam je bio počinitelj nekih kaznenih djela, rekao je Vukušić.

- Sociolozi o ubojstvu u Splitu: Nije Divlji zapad, ali anomija je jasna poruka odgovornima

- Cvrtila: Kad policija odradi posao nastupa ključni problem - pravosuđe

Građani ga slave kao junaka

- Droga i problemi koje droga nosi, to govorim s pozicije svoje struke, su jedno od najvećih pošasti, to je duševni karcinom. Nemojte zaboraviti da Split, Zadar, pogotovo lučki gradovi koji imaju više problema te vrste nego ostali gradovi u Hrvatskoj, i sasvim je razumljivo nezadovoljstvo građana situacijom u Splitu što se tiče kontrole narkotrafikinga. Nažalost, odnosno ne mogu nikako opravdati glorificiranje samog čina ubojstva, jer kada bi se dopustilo da ulica uzme vlast, odnosno pravdu u svoje ruke postavlja se pitanje gdje je granica, i tko je sljedeći, odnosno koja institucija je sljedeća, kazao je Vukušić.

- Zašto raste nasilje u hrvatskom društvu?

- Šalje se potpuno kriva poruka, mi imamo nešto što se zove politički korektno nasilje u Hrvatskoj, nekome je dozvoljeno da bude nasilnik, nekome nije dozvoljeno da bude nasilnik. Za mene kao liječnika i humanista ne postoji razlika između verbalnog, psihološkog ili fizičkog nasilja. Svako nasilje je nasilje. Frapantno je da imate akciju koja se osnovala da bi zaštitila žrtve nasilja u Hrvatskoj, onda javno podržava osobu koja je nepravomoćno osuđena za nasilje. Takva dihotomija javnih poruka i histerija koja proizlazi na društvenim mrežama samo doprinosi ovakvim situacijama, objašnjava Vukušić.

Poslušajte više: