Bedeković: Moja ostavka nije rješenje za poboljšanje sustava

Ministrica za demografiju i socijalnu politiku Vesna Bedeković izjavila je u srijedu da njezina ostavka nije rješenje za probleme u sustavu socijalne skrbi.

Inspekcije pročešljale Dom za starije i nemoćne "Zelena oaza"
U Domu je bilo više osoba nego za što su imali dozvolu
Andraševec: Premještaj štićenika iz "Zelene oaze" u druge domove
Slonjšak: Briga o starima i nemoćnima prepuštena tržištu
- Smatram da ostavka nije rješenje, rješenje je nastavak kontinuiranog rada na poboljšanju sustava, izjavila je Bedeković u Hrvatskom saboru upitana bi li zbog pogibije šestero korisnika obiteljskog doma Zelena oaza u Andraševcu trebala napustiti svoju funkciju.

Priznala je kako je taj slučaj pokazao da stanje nije onakvo kakvo treba biti, no podsjeća da je na ministarsko mjesto došla prije pola godine.

- Znate da sam u sustav došla prije 6 mjeseci i od tada se kontinuirano bavim rješavanjem svih problema, a jako dobro znamo da je to sustav koji je bremenit problemima, dodala je.

Bedeković je poručila da je za uspostavu kvalitetnijeg sustava kontrole i nadzora u svim domovima u sustavu socijalne skrbi potreban kompleksniji i cjelovitiji pristup te da "nije za parcijalna rješenja".

Istaknula je kako je u pripremi novi Zakon o socijalnoj skrbi, a protiv vlasnice doma "Zelena oaza", u kojem je u požaru u subotu rano ujutro poginulo šestero korisnika, podignuta je kaznena prijava.

Platforma Možemo! traži smjenu ministrice Bedeković

Zbog tragičnog događaja u Domu za starije i nemoćne osobe u Andraševcu konferenciju za novinare održala je politička platforma Možemo. Traže da Sabor osnuje neovisno istražno povjerenstvo koje bi istražilo Vladinu odgovornost.Izjavu ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesne Bedeković da država ne može kontrolirati privatne domove, smatraju skandaloznom i stoga traže njezinu smjenu.

- Smatramo da treba biti smijenjena nakon što je dala izjavu kako država, budući da nije financirala taj obiteljski dom i da nije izdala dozvolu za njegov rad, nije odgovorna. Smatramo da je ona takvom izjavom pokazala potpuno nerazumijevanje vlastite i političke odgovornosti te svoje uloge u nadzoru bez obzira da li se radi o privatnim ili javno financiranim domovima. Iz tog razloga tražimo da Andrej Plenković nju smijeni, rekla je Nives Miošić iz političke platforme Možemo!.Osim ministričine ostavke članovi platforme traže osnivanje neovisnog istražnog povjerenstva za tragediju u Andraševcu.

Miošić je pritom podsjetila da je HDZ u predizbornom programu pod nazivom "Vjerodostojno" obećao izgradnju 20 staračkih domova te upitala - gdje su ti domovi?

Podsjetila je da se slična nesreća dogodila u Bjelovaru prije devet godina, kada je zbog nemara države stradalo 11 osoba.

- Država je pokazala da nije ništa iz toga naučila i nije pojačala kontrolu i sustav nadzora ni ulagala sredstva u stambene zajednice, kaže Miošić.

Tomislav Tomašević ocijenio je neprihvatljivim što je sustav obiteljskih domova prepušten stihiji i bez kontrole, a to je upravo pokazao tragičan slučaj u Andraševcu.

Sustav staračkih domova u Hrvatskoj, kaže, raspao se u zadnjih 30 godina. Samo u Zagrebu nedostaje oko 3500 mjesta, a od samostalnosti tu je izgrađen samo jedan dom za starije i nemoćne osobe, naveo je Tomašević.

Radi se o apsolutnom nemaru države i prepuštanju tržištu i privatizaciji cijelog sustava socijalne skrbi, ustvrdio je Tomašević upozoravajući da su cijene domova, pogotovo privatnih, često veće i od prosječne plaće, a triput veće od prosječne mirovine.

Vlada bila upozorena, ali je odbila prijedlog za strožim nadzorom

Sandra Benčić
podsjetila je kako je Vlada odbila prijedlog Hrvatske stranke umirovljenika za strožim nadzorom i kontrolom poslovanja u obiteljskim domovima.

- Znali su i bili su upozoreni o situaciji, no odbili su prijedlog i zbog toga su odgovorni i moraju podnijeti ostavke, poručila je Benčić.

Od Sabora stoga članovi platforme traže neovisno istražno povjerenstvo koje će istražiti odgovornost svih iz Vlade upletenih u taj događaj jer nisu poduzeli određene mjere iako su imali informacije o tome u kakvim se uvjetima živi.

Traže da u tom povjerenstvu budu pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom jer ako ministarstvo bude samo sebe istraživalo, znamo kakve ćemo rezultate dobiti.

Benčić se osvrnula i na propuste u korištenju Europskog socijalnog fonda za saniranje stanja na području skrbi za starije osobe, za što krive prethodnu SDP-ovu vladu, koja je radila programiranje fondova za ovu financijsku perspektivu, ali i ovu vladu koja je imala prilike prenamijeniti sredstva.

Možemo! kao rješenje predlaže obnovu cjelokupnog javnog stambenog fonda, pa i u dijelu koji je povezan sa staračkim domovima. Jedini način da ljudi koji imaju prosječne ili ispodprosječne mirovine ondje dobiju smještaj, jesu subvencionirani, javni starački domovi.