Kako je i najavljeno, u Hrvatskoj je pao snijeg

Baš kao što su meteorolozi i najavili u Hrvatskoj je počeo padati snijeg. S obzirom na to da bi to mogle biti prve veće snježne padaline, HAK je uputio apel vozačima da spremni krenu na put i svoju vožnju prilagode uvjetima na cesti.

Da će snijeg u Zagrebu, ako ga bude, biti spremno dočekan, pokazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić smotrom više od 400 specijalnih vozila, traktora i ralica, koja je na taj način održana prvi put u povijesti grada.Smotra više od 350 vozila (50-ak ih je na terenu) je održana na istočnom parkiralištu Zagrebačkog velesajma. Gradonačelnik Bandić izjavio je novinarima da je Zimska služba spremna za 24-satno djelovanje, dodavši kako je prošle godine očistila više od 2600 kilometara zagrebačkih cesta, te više od 600 kilometara nogostupa i sporednih cesta.

- Ukupno oko 3200 kilometara i potrošili smo oko 40 milijuna kuna. Ove godine je previđeno isto toliko, rekao je Bandić.

Smotrom, dodao je, žele sugrađanima i javnosti pokazati da Zagreb ima najspremniju i najbolje tehnički opremljenu zimsku službu u Europi. "Molimo Boga da što manje pada snijeg, da bude što manje u funkciji, ali spremni smo kao da će napadati metar snijega, kazao je gradonačelnik.

Voditelj podružnice Zimska služba Dragan Perić izvijestio je da je više od 400 vozila spremno ako počne padati snijeg, da je u skladištima pripremljeno više od 20 tisuća tona soli s kojom se već sada, preventivno, posipavaju brdski dijelovi cesta, mostovi, nadvožnjaci i podvožnjaci.

- Ako se sutra zatvore sve ceste u državi, Grad Zagreb može funkcionirati sedam dana besprijekorno, procijenio je.

Prema najavama prognostičara ovih dana se u unutrašnjosti Hrvatske može očekivati susnježica i snijeg.

I američki veleposlanik u Hrvatskoj vidio je kako se Zagreb priprema za snježno vrijeme, pa je to objavio i na twitteru.