U Kini još 17 slučajeva zagonetne upale pluća

Kina je u nedjelju izvijestila o još 17 slučajeva upale pluća uzrokovane novim sojem koronavirusa, izazivajući zabrinutost dok se zemlja priprema za proslavu kineske lunarne nove godine kada većina stanovništva putuje.

Troje od tih pacijenata ozbiljno je bolesno, navodi se u priopćenju wuhanskog gradskog zdravstvenog povjerenstva.

Ukupan broj pacijenata zaraženih tom bolešću u Kini, a svi se nalaze u Wuhanu u središnjem dijelu zemlje, sada se popeo na 62. Dvoje je umrlo.

Novih 17 pacijenata prije 13. siječnja počelo je pokazivati simptome kao što su vrućica ili kašalj, kaže se u priopćenju.

Kineska lunarna nova godina jednotjedni je praznik koji ove godine počinje 24. siječnja.

Novi virus pripada velikoj obitelji koronavirusa u kojoj je i teški akutni respiratorni sindrom (SARS). On je ubio gotovo 800 ljudi diljem svijeta tijekom epidemije 2002./2003. koja je također počela u Kini.

Sjedinjene Američke Države najavile su u petak da će u svojim trima zračnim lukama početi detaljnije pregledavati putnike iz Wuhana ne bi li otkrili one koji bi mogli imati simptome groznice.

Iako stručnjaci kažu da novi virus nije tako smrtonosan kao SARS, malo se zna o njegovu podrijetlu i nejasno je može li se prenijeti s čovjeka na čovjeka.
Tajland je prijavio dva slučaja virusa, a Japan jedan.

Svi dosadašnji slučajevi uključuju ljude koji ili žive u Wuhanu ili su putovali onamo.