Jaja hrvatskih koka na stolovima najelitnijih hotela

U Lovasu je prošli tjedan otvorena mala pakirnica za jaja. Zašto je važna? Pa zato jer će se u njoj klasirati i pakirati jaja proizvedena na mnogobrojnim slavonskim peradarskim gospodarstvima.

Krunoslavove kokice uživaju u suncu i vjetru. Slobodno šetaju dvorištem i uz svoje dnevne obroke, same biraju što će jesti.

I zato ih krasi ovako sjajno perje i vesela ćud - za razliku od nesilica koje žive ispod sijalica.

- Vesele su da svaki dan čim se otvori idu napolje i vidi se po njima da su živahne, vesele, šetaju,hodaju. Dnevno dobiju 120 grama po koki i onda idu napolje i traže kojekakve crviće. Što nađu na otvorenom u zemlji, rekao je Krunoslav Alić, proizvođač jaja iz Privlake.



Svaka koka minimalno mora imati na raspolaganju barem dva četvorna metra zelene površine da može  slobodno trčkarati dvorištem.

- Koka se mora vratiti prirodi mora se vratiti zemlji zelenilu i mora imati svoju slobodu kretanja koju u kavezu gdje na malo prostora 5 -6 kokica živi stalno je u žici znači ne vidi sunce. Razlika je što ova kokoš uživa u suncu vjetru i zemlji, navodi Ivica Baričević, voditelj sektora proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja u Agroklasteru Vinkovci.

- One moraju imati čvrsto objekat gdje će hraniti se gdje će piti vodu i gdje će boraviti u toku noći. A plus toga moraju imati volijere za ispust gdje mi svaki neki 10 ak dana mi njima mijenjamo prostor gdje ih prebacejmo iz jedne volijere u drugu tako da one normalno mogu hodati šetati se, rekao je Zvonko Ivanković, proizvođač jaja iz Bošnjaka.

350 koka nesilica u kokošinjcima Zvonka Ivankovića iz Bošnjaka izlegnu oko 10 ak tisuća jaja mjesečno koje on po otkupnoj cijeni od jedne kune plasira Agro-klasteru.

- Oni nama znači od hrane i sve do otpreme jaja oni su nam tu na usluzi i što se tiče te pakirnice ta sama pakirnica vjerojatno njima puno znači a skupa s njima i nama da se taj plasman jaja može brže i kvalitetnije isporučivati do krajnjeg kupca, dodaje Zvonko Ivanković, proizvođač jaja iz Bošnjaka.



U ovome klasteru udruženo je devet kooperanata a planiraju se proširivati jer žele,kažu, zadržati ljude na selu.

Bez Agro klastera ne bi se ni upuštali u tako što jer puno je to jaja dnevno ne može se to prodati na dnevnoj bazi 300 komada jaja onda sve isporučujemo Agro klasteru. Planirao sam ići napolje u Njemačku jer već pola rodbine je tamo ali evo dogodio se klaster, rekao je Krunoslav Alić, proizvođač jaja iz Privlake.

Jaja njihovih koka koje će se naći i na menijima najelitnijih jadranskih hotela u Lovasu će se pakirati i sortirati. Kapacitet malog pakirnog centra je 2200 jaja na sat.

- Ova naša prazna dvorišta gospodarski objekli i ljudi koji žele nešto raditi su nas potekli ove da pokrenmo ovaj prijek proizviodnje jaja iz slobodnog uzgoja. Svjesni smo da ti naši proizvođači iamju dobru volju imaju resurse ali nemaju dovoljno znanja. Znači nudimo taj dio i nudimo tržište taj posao je jako težak jaja iz slobodnog uzgoja kod nas teško se kupuju jednim dijelom zbog kupovne moći a drugim dijelom jer ljudi još uvijek nisu dovoljno educirani što taj proizvod u biti nudi, rekao je Zdenko Podolar, direktor Agro klastera Vinkovci.



A jaja koka koje uživaju u slobodi zdravija su i ukusnija slažu se i kuhari i slastičari.

- Razlika je ogromna u kolačima pitama i u svemu što god radimo i u tijestima. Sve je bolje baš onako bude rahlo dignuto tijesto nego kod kupovnih jaja, istaknula je Karmina Ivanković iz Bošnjaka.

No Hrvatska ima samo pet posto jaja iz slobodnog uzgoja dok taj broj Europi stalno raste.

- Da ovo nije dobro ne bi Europa stremila tome znači mi samo oponašamo ono što rade zemlje zapada koje imaju negdje proizvodnju jaja iz slobodnog uzgoja u nivuo od 15 do 18 posto mi smo na 1, 2 posto tako da je ovo nešto novo i sugurno je apsolutno zdravije što se vidi i po kokicama da mi do do sada nismo imali nijeno uginuće na 2 i pol tisuće kokoša koje smo podijelili okolo niti jedna nije uginula, rekao je Ivica Baričević, voditelj sektora proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja u Agroklasteru Vinkovci.

Pakirnicu će nakon Lovasa do kraja godine dobiti i Soljani. Tamo će se smjestiti 6000 koka nesilica koje će dnevno proizvoditi 5000 jaja. Uz trenutnu proizvodnju ovih devet kooperanata planiraju doseći brojku od 10.000 jaja dnevno.