Nadzor nad RBA, pritisak na Ustavni sud bi se prijavio DORH-u

Udruga Franak u ponedjeljak je oštro reagirala na vijest o natječaju kojim Raiffeisen banka (RBA) traži PR agenciju koja bi uz ostalo utjecala na Ustavni sud u sporu oko ništetnosti ugovora o kreditima u francima, ističući da je svaki pritisak na pravosuđe nezakonit.

Jedan portal u nedjelju je objavio kako RBA natječajem traži PR agenciju koja će vršiti pritisak na Ustavni sud. U pozivu za odabir PR agencije RBA traži usluge kriznog komuniciranja oko slučaja kredita u švicarcima, a kako jedan od zadataka navodi i "vršenje pritiska na Ustavni i druge sudove u Hrvatskoj".

Iz RBA kažu da su "natječaj za PR agenciju raspisali s ciljem ravnopravne zastupljenosti stajališta banke u slučaju švicarskog franka. Zadatak agencije zamišljen je isključivo kao omogućavanje vidljivosti 'druge strane' slučaja, a koja je u dosadašanjem javnom prostoru imala smanjeni doseg", stoji u njihovu odgovoru.

Na novinarski upit, slučaj je komentirao i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Rekao je da je vidio priču o oglasu RBA, da će provesti nadzor nad tom bankom i poduzeti potrebne mjere. Kaže kako je neugodno iznenađen te da je oglas koji je objavljen potpuno neprimjeren.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović Hini je rekao kako pritiska na njih nije bilo te da o slučaju zna samo iz medija.

- O cijelom ovom slučaju Ustavni sud ima saznanja isključivo iz medija. Nikakvih pritisaka na Ustavni sud nije bilo. Radilo bi se svakako o nedopuštenom pritisku i u tom slučaju Ustavni sud bi odmah obavijestio nadležno državno odvjetništvo, rekao je Šeparović.Udruga Franak ističe da je utjecaj na pravosuđe po svim zakonima zabranjen te poziva DORH da detaljno istraži takav način poslovanja RBA banke pogotovo s obzirom na vrijeme djelovanja, odnosno je li vršen utjecaj na Ustavni sud pred kojim se odlučuje o ustavnim tužbama banaka, kao i na Vrhovni sud koji je pokrenuo ogledni postupak i sada o njemu odlučuje.

Uz konstataciju kako nije iznenađena, ali je šokirana postupanjem i načinom na koji RBA posluje na tržištu u Hrvatskoj, "Franak" RBA-ovu potragu za PR agencijom koja će u sklopu usluge kriznog komuniciranja vršiti pritisak na Ustavni sud, ali i na druge sudove u Republici Hrvatskoj, vidi kako "svojevrsno priznanje da su dužnici na najboljem putu da još jednom veselo zatrube i proglase novu pobjedu".

"Kakva to agencija može prikriti nezakonito poslovanje banaka ako su hrvatski sudovi pa i europski sudovi takvo poslovanje proglasili nezakonitim?!", kaže se u priopćenju te se dodaje da "ni jedan marketinški trik neće i ne može biti dovoljan, i neće zavarati suce hrvatskih i europskih sudova".

Franak kaže kako je slobodan pozvati "da svi koji su u mogućnosti i to žele", zatvore račun u RBA-u.

"Odabirom bilo koje druge banke, ništa bitno se neće promijeniti, jer sve su one u konačnici iste, ali biti dio te sramotne banke koja se još jednom ne boji djelovati nezakonito, pa ovaj put ide toliko daleko da planira i javno raspisuje natječaj u kojem je jedna od zadaća PR agencije utjecaj na hrvatske sudove  blago rečeno jest UŽAS!", zaključuju u "Franku".

Škibola: RBA od PR agencija skandalozno traži da pritišću sudove

Nezavisni saborski zastupnik Marin Škibola ocijenio je na konferenciji za novinare kako je skandalozno to što je Raiffeisen banka u pozivu za suradnju s agencijama za odnose s javnošću u opisu traženih poslova navela i "pritisak na Ustavni sud i druge hrvatske sudove".

Škibola je rekao da bi mjerodavne hrvatske institucije trebale istražiti i izvijestiti je li riječ o utjecaju na hrvatsko pravosuđe, što je nezakonito.

- Imamo dokaz kako pojedine banke u Hrvatskoj posluju i - kad im klima ne ide u prilog - spremne su utjecati na pravosuđe, istaknuo je Škibola i dodao da bi se predsjednik Ustavnog suda o tome trebao očitovati i reći je li iz RBA bilo pritisaka na taj sud. Ocijenio je da Hrvatska narodna banka RBA treba oduzeti dozvolu za rad u Hrvatskoj ako se pokaže da je utjecala na pravosuđe. 

RBA: Tražena rješenje koja sadrže legitimne postupke

Iz RBA-a su Hini kazali da je natječaj za PR agenciju RBA raspisala s ciljem ravnopravne zastupljenosti stavova banke u slučaju švicarskog franka.

"Zadatak agencije zamišljen je isključivo kao omogućavanje vidljivosti 'druge strane' slučaja, a koja je u dosadašnjem javnom prostoru imala smanjeni doseg.

U svim aktivnostima, pa tako i kod spomenutog natječaja, tražena su isključivo rješenja koja sadrže legitimne postupke, odnosno komunikacijske aktivnosti koje bi kroz medije doprle do ciljanih javnosti", kažu u RBA-u.

Dodaje se kako "RBA nije angažirana po spomenutoj aktivnosti, nikada nije raspravljala o tome, niti je ijedna agencija angažirana po tom pitanju".

Napominju da se cjelokupno poslovanje RBA temelji na poštivanju svih zakona i propisa Republike Hrvatske, te da je uvijek bilo u skladu s njima.