Hrvatski ministri danas u Europskom parlamentu i Europskom vijeću

13 hrvatskih ministara ili državnih tajnika predstavljat će ovaj tjedan prioritete hrvatskog predsjedanja u svojim resorima pred nadležnim odborima Europskog parlamenta. Danas se sastaje Vijeće za ekonomiju i financije, kojim će predsjedati ministar financija Zdravko Marić, a on je ujedno prvi hrvatski ministar koji predsjeda nekim ministarskim vijećem.

- Nakon Zagreba, aktivnosti hrvatskog predsjedanja nastavljaju se u Briselu - danas u čak dvije institucije: Europskom parlamentu i Europskom vijeću. U Europskom vijeću danas će 10 ministara predstaviti prioritete hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, svaki u svom resoru i svaki pred za to nadležnim parlamentarnim odborom. Tako će primjerice ministrica Vučković govoriti pred odborom za ribarstvo, ministar Pavić pred odborom za regionalni razvoj, ministar Ćorić pred odborom za okoliš, ministar Grlić Radman pred čak dva odbora: odbora za vanjske poslove i odbora za trgovinske odnose. Danas je tu i ministar Božinović koji danas neće predstavljati prioritete hrvatskog predstavljanja, već će odbor za unutrašnju sigurnost, unutrašnje poslove i pravosuđe  izvijestiti o transatlantskim odnosima u području unutrašnje sigurnosti, odnosno o rezultatima sastanka koji je između Europske unije i SAD-a održan u Washingtonu u prosincu prošle godine, izvijestila je, između ostaloga, iz Brisela Jasna Paro i dodala da u Europskom vijeću ministar financija Marić predsjeda EkoFinom, vijećem ministara za financijske i ekonomske poslove Europske unije. Ministri razgovaraju o dvije velike teme: o oporezivanju digitalnog gospodarstva i o zelenom planu za Europu - o financiranju klimatski neutralnog gospodarstva, za što bi trebalo u sljedećih 10 godina mobilizirati više od 1000 milijardi eura.

- U razgovorima i s brojnim do sada ministrima financija tako očekujemo i danas jednu konstruktivnu raspravu, jer svi smo duboko svjesni da onda s jedne strane sve te dobre, plemenite namjere s jedne strane imaju s druge strane i određeni financijski aspekt i efekt. I naravno da treba naći jedno održivo rješenje koje s jedne strane će zadovoljiti ove izazove i potrebe, ali naravno neće dovesti pod znak pitanja održivost gospodarstava javnih financija i slično, rekao je ministar financija Zdravko Marić.