Vrije u HSS-u: Vodstvo traži opomene i kazne za neposlušne

Ne stišava se bura u HSS-u. Nakon što su brojni članovi stranke javno kritizirali predsjednika Krešu Beljaka zbog njegova istupa o Udbinim likvidacijama, vodstvo HSS-a zatražilo je da se s kritikama - prestane. Šefovi županijskih organizacija dobili su dopis da "neposlušne" opomenu i ako treba - kazne.

Dopis koji su nakon sjednice Predsjedništva dobile županijske organizacije HSS-a je zahtjev da se sve sporne objave članova stranke na društvenim mrežama uklone.

- Statut nam daje mogućnost da ih opomenemo. Ako se to i dalje nastavi, postoji mogućnost suspendiranja od strane predsjednika županijskih organizacija i na kraju predsjednika HSS-a, rekao je glavni tajnik HSS-a Željko Lenart.

Sukobi unutar stranke ponovno su zaredali nakon Beljakova statusa o UDBA-inim ubojstvima.

- Da, naravno da se osjećam prozvanom, jer mali je broj nas koji smo izašli i progovorili, kazala je predsjednica bjelovarskog HSS-a Valna Bastijančić-Erjavec.

- Ja upravo štitim Statut i tražim od predsjednika da odstupi jer je grubo prekršio Statut. Ja očekujem da se probudi HSS. Ako se ne probudi, vjerojatno ću nastaviti svoj politički put kao nezavisni gradonačelnik, izjavio je gradonačelnik Čazme i član Glavnog odbora HSS-a Dinko Pirak.

Vodstvo HSS-a priznaje da imaju problem u vlastitim redovima.

- Postoje ljudi koji su u HSS-u, koji non stop pišu protiv vodstva HSS-a, to govori o njima. Znači da ima spavača u HSS-u koji nisu dijelovi ove stranke i koji žele zlo ovoj stranci, kazao je politički tajnik HSS-a Branko Vukšić.

Prema odluci Predsjedništva, neposlušni članovi najprije bi trebali dobiti pisanu opomenu.

- Po ovoj odluci obavezni ste odmah postupiti. U suprotnom će Predsjedništvo HSS-a smatrati da su isti istupi, odnosno kršenje statuta HSS-a, unaprijed dogovoreni s predsjednicima Županijskih organizacija te će na idućoj sjednici o tome raspraviti i poduzeti statutarne mjere, odnosno sankcije.

Ali u bjelovarsko-bilogorskoj organizaciji na odluku Predsjedništva su se oglušili.

- Niti jedno tijelo naše organizacije Bjelovarsko-bilogorske županije našeg HSS-a neće pokretati nikakve sankcije prema svojim članovima, rekao je predsjednik bjelovarsko-bilogorskog HSS-a i član Predsjedništva HSS-a Boro Bašljan.

- Tamo postoje raznorazni sukobljeni interesi, kumske veze koje su se raspale, ima tu svega, izjavio je Lenart.

U oporbenim strankama bliskima HSS-u napetu situaciju ne žele komentirati.

- To mora HSS riješiti na odgovarajući način. Mi se u to nećemo petljati, rekla je predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš.

Posla će zato imati predsjednik HSS-a Krešo Beljak, koji je za komentar o problemima u svojoj stranci bio nedostupan.