HND odbio doći na Bandićev novinarski domjenak

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko odbio je poziv na prijam za novinare koji je u utorak organizirao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zbog solidarnosti prema kolegicama i kolegama koje je Bandić verbalno napao, priopćio je u srijedu Izvršni odbor HND-a.

"Ponašanje prvog čovjeka Zagreba prema novinarkama i novinarima već je dulje vrijeme krajnje neprihvatljivo, a posebice je zabrinjavajuće to što su meta tih verbalnih napada najčešće žene", stoji u priopćenju.

HND drži da bi dolazak njegova predstavnika na prijam bio potpuno pogrešan potez i obeshrabrujuća gesta prema kolegicama i kolegama koji su na svojoj koži osjetili Bandićevo ružno ponašanje.

HND je više puta javno reagirao osudivši takvo ponašanje te je prije nekoliko mjeseci pozvao na bojkot praćenja aktivnosti gradonačelnika, ali je Bandić nastavio neprimjereno se ponašati prema novinarima. Stoga HND još jednom poziva novinarke, novinare i medije da se solidariziraju s kolegicama i kolegama koji su meta napada zagrebačkoga gradonačelnika.

Tradicionalni novogodišnji prijam za novinare, koji je u utorak navečer održan u palači Dverce, ovog je puta prošao bez predstavnika HND-a, koji su se najčešće protokolarno obraćali tom prigodom.

Tako su na sinoćnjem prijmu govore održali predsjednik Hrvatskih novinara i publicista (HNiP) Krešimir Čokolić i domaćini skupa, predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet i Bandić.