Zastupnici umjesto o zakonima o dnevno-političkoj situaciji

Iako je na dnevnom redu Sabora bilo nekoliko zakona, zastupnici su više raspravljali o aktualnoj dnevno-političkoj situaciji. Nije nedostajalo ni opomena, povišenih tonova i prozivanja.

Zaiskrilo je jutros već u prvim minutama slobodnih govora.

- Kolega Zekanoviću, dajte se pristojno ponašajte! Dajte, molim Vas, sjednite i dobivate opomenu. Kakvo je to ponašanje? Pa niste Vi ovdje šef Sabora! Izvolite sjesti na svoje mjesto!  Dobivate drugu opomenu!  Ponašate se kao huligan, govori Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora.

- Nazvali ste me huliganom. Znači, nazivate na takav način svoje stranačke kolege, svoga predsjednika, svoju obitelj, ali mene nemojte!, rekao je Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik HRAST-a.

Kritični ton i u nastavku slobodnih govora. Nekadašnji predsjednik HSS-a Branko Hrg poručuje - spornim objavama sadašnjeg predsjednika Kreše Beljaka, uz onu o političkim ubojstvima, nema kraja.

- Danas čitam na Facebook stranici našeg gradonačelnika Čazme Dinka Piraka objavu također našeg kolege Kreše Beljaka, koji izjavljuje - Ako je Bleiburg zločin, onda je zločin i Oluja. Pozivam gospodina Bernardića i SDP da se jasno odrede osuđuju li ovakav govor mržnje, govori Branko Hrg, saborski zastupnik HDS-a.

Za HSS isprika Beljaka je dovoljna.

- U usporedbi s iskazivanjem političkog i fizičkog nasilja, gdje neke druge strane takve vinovnike proglašavaju nacionalnim herojima, ovo je zanemarivo, rekao je Vido Bogdanović, v.d. potpredsjednika HSS-a.

Iz pozicije oporbe komentirala se i koalicija HDZ-a i stranke Milana Bandića, u vrijeme kad se on nalazio na sudu.

- Milana Bandića nema bez HDZ-a niti HDZ-a ima bez Milana Bandića, isto kao što Milana Bandića ne bi bilo bez SDP-a, naglašava Nikola Grmoja, predsjednik Kluba zastupnika Mosta.

U SDP-u su se ponovno okomili na ministricu Divjak. Tvrde, njezino ministarstvo troši 5 milijuna kuna na luksuzni catering.

- Čini mi se da se radilo o teletini, škampima i lososu. Nije ništa neuobičajeno da se europskim fondovima financiraju i domjenci, recimo to tako. Međutim, nisam nikada čula da su meniji takvi, istaknula je Sabina Glasovac, saborska zastupnica SDP-a.

A u sabornica se, nakon prošlog burnog tjedna, vratila rutina. Veći dio dana bila je poluprazna.