Milan Kujundžić u Dnevniku HTV-a: Potkrala mi se pogreška

Ministar Kujundžić je u Dnevniku komentirao zašto je jučer podnio novu imovinsku karticu - kaže da je malo komplicirano ispuniti ju i potkrala mu se pogreška, no u sadržajnom smislu u njoj je sve isto kao što je bilo jučer i prije mjesec dana, no u formalnom smislu je, u dogovoru s povjerenstvom, napravio mali ispravak.

Na pitanje zašto podaci u imovinskoj kartici nisu odgovarali stvarnim vrijednostima, ministar kaže da je u sadržajnom smislu sve isto - iste nekretnine na istome mjestu.

- Ovo formalno što mi se potkralo, to se ispričavam, to je u sadržajnom smislu i pozivam sve institucije da provjere koliko smo zarađivali ja i moja žena i što smo se kupili, rekao je.

Smatra da je dobro da mediji, javnost i političari prozivaju svakoga, ne samo javne osobe, što imaju, kako su kupili, koliko su zaradili i koliko su platili poreza državi.

- U zadnjih 10 godina moja supruga i ja iz plaća smo zaradili oko 5 milijuna kuna i toliko isto platili državi. Iz toga smo kupili nekretnine u vrijednosti od oko 295.000 €, od čega je i sada u kreditu 140.000€, rekao je Kujundžić.

Ministar i supruga su imali i privatnu polikliniku, Kujundžić kaže da "oni cijeli život rade od jutra do sutra. '94. kada su se drugi borili s privatizacijom i okupacijom vlasništva, oni su svojim novcima otvorili u privatnoj, iznajmljenoj kući svoju prvu ordinaciju, a '96. i polikliniku". Dodao je da je njegova supruga 2007. otvorila građevinsku firmu koja je radila do "užasne građevne krize u svijetu" 2010.

- Poliklinika je zatvorena posljednje 3 godine, rekao je.

Na pitanje kada je napravljena bankarska procjena nekretnine na Markuševcu, za koju u njegovoj imovinskoj kartici piše da vrijedi 900.000 kn, a prema medijskim izvještajima procjena banke je bila da vrijedi 2 milijuna kn, ministar je rekao da procjene banke nije detaljno gledao jer mu je stručnjak za nekretnine u tom trenutku rekao da ne vrijedi više od 900.000 kn. Poručio je svima koji govore da vrijedi 300.000 €, da ako mu netko da 300.000, on će dati nagradu od 50.000 ako se proda za te novce. Dodao je da su jedno procjene kroz medije, a drugo je stvarno stanje tržišta.

- Supruga je dizala kredite, tako da ja papire nisam ni gledao, rekao je.

Odgovarajući na pitanje je li tu nekretninu kupio od bivše suprugine građevinske firme prije nego što je završila u blokadi, ministar je rekao da im je netko 2010. dao i 50.000 € za tu nekretninu, oni bi ju prodali, ovako su ju kupili za 100.000 €. Dodao je da se radi o stvarnome stanju nekretnine u tome trenutku.

Za kupnju kuće u Maksimiru naveo je da je posudio 40.000 € od prijatelja, njegovo ime je poznato Povjerenstvu za sukob interesa, ministar kaže da je riječ o njegovom starom prijatelju iz studentskih dana, novce će mu vratiti kada prodaju ili kuću u Markuševcu ili apartman u Novalji.

Poziva institucije da izlistaju sve njegove i suprugine zarade.


Povjerenstvo: Kujundžić podnio novu karticu ali mu se "omakla greška"

Glasnogovornica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Martina Jurišić izjavila je u četvrtak da je ministar zdravstva Milan Kujundžić u srijedu podnio novu imovinsku karticu, no ona neće biti objavljena jer se ministru u njezinu ispunjavanju "omakla greška".

Nakon što je ministar zdravstva u četvrtak izjavio da je Povjerenstvu za sukob interesa predao novu imovinsku karticu, glasnogovornica povjerenstva tu je informaciju djelomično potvrdila. Jurišić je Hini kazala kako je Kujundžić uistinu predao novu imovinsku karticu, ali ju je istoga dana povukao jer je u njoj uočio grešku.

- Dužnosnik je u srijedu podnio karticu, međutim, javio je povjerenstvu da mu se omakla nekakva greška i da će podnijeti novu karticu te zamolio da ne objavljujemo tu karticu, kazala je Jurišić. Dodala je da Kujundžić još nije dostavio novu karticu, a jučerašnja imovinska kartica neće biti objavljena.

Kujundžić je danas ustvrdio da je novu imovinsku karticu nadopunio informacijama koje se odnose na način kupovine nove kuće s okućnicom u Zagrebu, čiju je vrijednost procijenio na milijun i pol kuna, te na njegova primanja kako bi se razjasnilo kako je nastala njegova ušteđevina.

Ponovio je da oko kupnje nove kuće nema ništa sporno - kupljena je kreditom u PBZ banci s kamatnom stopom od 2%, koju imaju svi liječnici u Hrvatskoj, 55.000 eura dao je iz svoje ušteđevine, a 40.000 eura posudio je od obiteljskog prijatelja, iz njegovih studentskih dana.

Ustvrdio je kako je dug od 40.000 eura posuđenih od prijatelja već ranije bio unesen u karticu te da je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa poznato ime tog prijatelja.

Kujundžić je nakon današnje sjednice Vlade potvrdio da je razgovarao s premijerom Andrejom Plenkovićem o kupnji svojih kuća, o čemu su pisali mediji proteklih dana te da nije bilo govora o njegovoj ostavci.

- S premijerom sam razgovarao i opetovao mu otprilike ono što sam dao u dva priopćenja jučer i prekjučer. I dalje sam, naravno, spreman očitovati se i podastrijeti što se događalo. Rekao mi je da lijepo objasnim kao što je to u uređenom društvu, izjavio je Kujundžić i dodao kako nisu razgovarali o njegovoj ostavci.


"Umro bih od srama da se utvrdi da nešto nije točno"

Kujundžić je prijepodne, objašnjavajući situaciju u vezi s detaljima oko njegove imovinske kartice, izjavio novinarima ispred zgrade Vlade da je on spreman izići pred Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. 

- Ako se utvrdi da bilo što nije točno, ja bih isti tren ne dao ostavku, nego umro od srama. Sve što sam rekao lako je provjerljivo, a što se zlonamjerno interpretira, to je nešto drugo. Pozajmicu mi je dao prijatelj iz studentskih dana. Drugi put ću unajmiti profesionalca da mi ispuni imovinsku karticu, izjavio je. Potvrdio je da će se danas sastati s premijerom Andrejem Plenkovićem te da on ima pravo smijeniti svakoga ministra.

Kujundžić je rekao da je sve objasnio u svoja dva priopćenja, jučer i prekjučer, ali je ipak sve to ponovio.

- Prije 10 godina moja supruga i ja kupili smo kuću u Markuševcu, od 120-130 m2. Imali smo kredit od 100.000 eura. Taj kredit smo 2016. godine refinancirali. Kamatna stopa bila je 6,40 u OTP-u, za 2,99. Također, prije prije 2-3 mjeseca kupili smo kuću, u vrijednosti od 195.000 eura, a s kreditom u Privrednoj banci Zagreb. Kamatna stopa bila je 2%. To nije povlaštena stopa, već to svi liječnici u Hrvatskoj imaju. To je Hrvatska liječnička komora ugovora s Privrednom bankom, kazao je Kujundžić.

Istaknuo je i da su on i njegova supruga u posljednjih 10 godina zaradili oko 5 milijuna kuna. Toliko smo otprilike platili i državi za poreze, prireze i doprinose, kazao je.

Na pitanje je li upisao višestruko manju sumu vrijednosti za kuću u Markuševcu nego što je njena stvarna, Kujundžić je rekao da političari nemaju razloga prikazivati da nešto manje vrijedi, već više, ali da je on prikazao realno.

- Kad je kuća kupljena 2010. godine nekretnine su bile izuzetno niske. Tada je ona plaćena 100.000 eura. Kada sam trebao upisivati, odnosno Povjerenstvu prijaviti, to je onda bila 2016. godina i tržište se počelo buditi. Kuća je tada, prema mišljenju stručnjaka, vrijedila oko 120.000 eura. U međuvremenu su cijene rasle. Spominje se da bi ona bila oko 200.000 eura ili 250.000 eura. No sumnjam da bi gore, na brdu u šumi, bila takva cijena. Ako mi netko od vas nađe kupca, odmah vam dam 10% za proviziju, napominje.

- Podatke sam unio u novu imovinsku karticu i tu je upisana vrijednost kuće oko 200.000 eura, rekao je i istaknuo da prodaje kuću u Markuševcu ili apartman u Novalji.

Mediji su ovih dana pisali o nepodudarnosti u imovinskoj kartici ministra zdravstva Milana Kujundžića s kupovinom nove kuće u zagrebačkom Maksimiru, a potom i o obiteljskoj kući u Markuševcu, u kojoj živi sa suprugom, a  za koju tvrdi da vrijedi 900.000 kn iako je njezina tržišna vrijednost dvostruko veća.

Uoči užeg kabineta Vlade RH nekoliko ministara odgovaralo je na novinarska u vezi s ministrom Kujundžićem.

Problemi s imovinskom karticom ministra Kujundžića 

- Čekamo objašnjenje, ne mogu govoriti više o tome nego što znam. Kolega Kujundžić je dao već nekakva objašnjenja... Ja ne mogu suditi nikome, pa niti njemu. Prvo je on, pa razgovor s premijerom pa Povjerenstvo za sukob interesa, ističe ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Na pitanje bi li on da posudi novac, to naveo u imovinskoj kartici, Butković odgovara:

- Sve što radim dužan sam navesti u imovinskoj kartici. I ne samo ja, nego svatko od nas.

Komentirao je još jednom svoju potporu premijeru Andreju Plenkoviću.

- Zadatak ovih unutarstranačkih izbora je, i rezultat bi trebao biti takav, da razlike među nama ako postoje, nakon izbora budu što manje i da ujedinjeni idemo u parlamentarne izbore. Ako to ne napravimo onda smo svi skupa pali na ispitu, zaključuje.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je "da se nije bavio ministrom Kujundžićem."

- Gospodina Kujundžića poznam kao uglednom liječnika sa svjetskom reputacijom, profesora. On će to sve objasniti, kazhao je. Na pitanje bi li Kujundžić trebao odstupiti, Grlić Radman je kazao da ne može on o tome govoriti. Na tvrdnju novinara da ministri u EU odstupaju i zbog manjih problema, ministar Radman je kazao kako "svega ima u Europskoj uniji".

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je da problem oko imovinske kartice treba razjasniti sam Kujundžić, dodavši da se ona jako trudi oko svoje imovinske kartice te da svi trebaju biti detaljni i precizni.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da svi ministri imaju njegovu potporu te da nema nikakvih informacija o slučaju imovinske kartice ministra Kujundžića.

- Potpora je svakom mojem kolegi uvijek bila, mi smo u timu, ne ulazim u privatne odnose, radimo i surađujemo dobro, a on će sve pojasniti, rekao je Marić.

Dodao je kako treba biti oprezniji prilikom ispunjavanja imovinskih kartica te kako o svojim iskustvima sa Povjerenstvom za sprečavanje sukoba interesa "može pričati dva tri dana bez prestanka".

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković nije posebno željela komentirati Kujundžićev slučaj, već je podsjetila da je i sama imala problem s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa vezano za Nadzorni odbor Komunalnog održavanja u Pločama.