"Zašto plaćati privatno, kad svaki mjesec plaćamo javno zdravstvo?"

Žene koje su u Zadru ostale bez svog ginekologa prepuštene su privatnicima i kod njih plaćaju pregled po 600 kuna. To je nedopustivo kad već plaćaju doprinose u javno zdravstvo, poručeno je s prosvjeda koji je u Zadru održan zbog nedostataka u sustavu ginekološke skrbi.

Organizirali su ga Klub studenata sociologije Sveučilišta u Zadru Antifjaka te Platforma za reproduktivnu pravdu. 50a-k okupljenih poručilo je kako trenutačno 450 tisuća žena u Hrvatskoj nema svog ginekologa. 

- Od premijera Andreja Plenkovića tražimo da hitno pokrene proceduru izrade Akcijskog plana za zdravlje žena za razdoblje 2020. do 2022. godine te time pokaže da ova Vlada štiti dostojanstvo žena i njihovo pravo na reproduktivnu zdravstvenu zaštitu i zdravlje. Dalje, tražimo ostavku ministra Milana Kujundžića koji je raznim aferama dokazao svoju nekompetentnost i nebrigu za zdravlje građanki, poručila je Marinella Matejčić iz udruge Antifjaka.

Dodala je kako traže i veća ulaganja u zdravstveni sustav, posebno u primarnu zdravstvenu skrb i prevenciju. Platforma poziva gradonačelnika Dukića i zadarskog župana Longina da kroz gradski i županijski proračun vrate javno zdravstvo građankama.

- Treba omogućiti primaljama da pružaju skrb zdravim ženama, što može uključiti redovite godišnje preglede, uzimanje uzoraka za probire, savjetovanje o seksualnom zdravlju i kontracepciji, dodala je.

Jedan od zahtjeva je i  jednak pristup primarnoj zdravstvenoj skrbi za sve žene neovisno o dijelu Hrvatske u kojem žive i optimizaciju sustava za žene s invaliditetom.

Petra Karmelić iz Platforme je podsjetila kako je 13 tisuća žena koje je u Zadru nedavno ostalo bez svog ginekologa prepušteno privatnicima i plaćaju pregled po 600 kuna što je nedopustivo kad već plaćaju doprinose u javno zdravstvo.

Ginekološka struka navodi maximum od 4200 pacijentica po liječniku, a prema pravilniku HZZO-a jedan liječnik trebao bi imati 9000. To znači par minuta godišnje za svaku od nas! Vrijedimo više od toga ! - poruka je s prosvjeda u Zadru.