"Šarec možda pokušava biti novi Boris Johnson"

Slovenski premijer Marjan Šarec dao je ostavku. Istaknuo je da s aktualnim sastavom parlamenta i koalicijom njegova manjinska vlada nije u stanju provesti potrebne reforme.

Političku krizu u Sloveniji u Studiju 4 komentirao je Branimir Vidmarović, vanjskopolitički analitičar.

Slovenski premijer Marjan Šarec dao je ostavku. Istaknuo je da s aktualnim sastavom parlamenta i koalicijom - njegova manjinska vlada nije u stanju provesti potrebne reforme.

- Unatoč tome što se oni imaju tradiciju čestih padova i česte smjene, sada je svejedno bilo neočekivano zbog toga što je razlog dosta trivijalan. nije prošla legislativa što se tiče dopunskog zdravstvenog osiguranja odnosno konkretnije o tome da bi se iz proračuna trebao pokrivati manjak u zdravstvenom osiguranju.

Puno je interesnih skupina, krugova i politika koje se vrte oko sada već bivšeg premijera Šareca zbog toga što je njegova Vlada bila manjinska i to prva u povijesti Slovenije pa je trebao nekako balansirati između nacionalista Janeza Janše, između ljevičara koji su mu ušli u koaliciju, te svoje neke neoliberalne agende, smatra Vidmarović.

- Tu nikako nije mogao pronaći dobar modus pa je ovo odlučeno da je to bolje rješenje, dodaje.

Nisu svi spremni za prijevremene izbore, smatra Šarec.

- Sudeći po svemu ovdje ima doza taktičke igre, ekonomski rast je malo kilav u ovom trenutku. Premijer je procijenio da ta neaktivnost Vlade može pasti na  njegova leđa, odnosno krivica na njegov mandat i možda na ovaj način pokušava odigrati Borisa Johnsona, odnosno pozvati na prijevremene izbore i izabrati sam sebe ponovno s malo većom i čvršćom većinom, odnosno konsolidirati stranku budući da još uvijek njegova stranka, njegova lista ima podršku i ima kredibilitet.

Poslušajte cijeli razgovor:
Podsjetimo, na redovnim izborima 2018. Lista Marjana Šareca (LMŠ) osvojila je 13 mjesta u 90-očlanom parlamentu, dvostruko manje od Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, ali je Šarec dobio mandat za sastav vlade budući da Janša nije uspio okupiti svoju parlamentarnu većinu.