Beroš predložen za novoga ministra zdravstva

Vili Beroš, dosadašnji pomoćnik ministra zdravstva, predložen je za  novoga ministra zdravstva, rekao je premijer Andrej Plenković nakon sastanka u HDZ-ovu Odboru za zdravstvo.

Biografija Vilija Beroša 
Plenković razriješio Kujundžića 
Pismo Milana Kujundžića javnosti
Ćorić o smjeni Kujundžića: Na predsjedniku Vlade je da izabere ekipu s kojom će igrati 

Premijer Andrej Plenković predložio je Beroša za novoga ministra zdravstva nakon konzultacija s užim vodstvom stranke, konzultacijama s kolegama u parlamentarnoj većini i u Odboru za zdravstvo.

- Hrvatskom saboru predložit ću da novi ministar bude izvanredni profesor, doktor Vili Beroš, trenutačno pomoćnik ministra zdravstva. On je ranije radio u KBC-u Sestre milosrdnice, a sada na KBC-u Zagreb. U svakom slučaju čovjek je koji poznaje sustav i koji vrlo brzo može preuzeti odgovornosti ministra zdravstva, rekao je premijer Plenković. 

Odgovarajući na pitanje kojim se kriterijima vodio kada je odlučio predložiti Vilija Beroša, Plenković je kazao da se vodio time da posao ministra zdravstva treba raditi netko tko je upućen u aktivnosti samoga ministarstva. Gospodin Beroš je već više od dvije godine pomoćnik ministra, bio bi i ravnatelj da nije došlo do promijenjenih okolnosti. Dobro poznaje zdravstveni sustav, angažiran je i mislim da će javnost za vrijeme saslušanja na Odboru za zdravstvo u Hrvatskom saboru imati prilike malo bolje ga upoznati. Riječ je o neurokirurgu koji je ugledan među svojim kolegama, a i ima punu potporu stranačkog odbora za zdravstvo, kazao je Plenković.Što se tiče glavnih tema i zadataka novog ministra do parlamentarnih izbora, Plenković je poručio da naš sustav zdravstva uvijek treba dodatna poboljšanja.

- Cijeneći sva postignuća koja smo do sada ostvarili, on će prionuti poslu da naš zdravstveni sustav učini dostupnijim, kvalitetnijim za pacijente i da se dotakne ključne teme - financiranja zdravstvenog sustava koji, nažalost, generira određene gubitke, kaže Plenković. Neke od tema u zdravstvu kojima će se novi ministar trebati posvetiti su i prekovremeni sati liječnika, funkcionalne integracije bolnica, ali i bavljenje međunarodnom zdravstvenom krizom zbog koronavirusa.

Na pitanje hoće li Kujundžić "okrenuti leđa" HDZ-u u Saboru, Plenković je ustvrdio da neće.

- Milan Kujundžić ima mandat u Saboru, nije to takva prva situacija. Sasvim je prirodno da onaj koji je izvorno dobio mandat da se vrati i preuzme odgovornost u Hrvatskom saboru. Ne vidim tu nikakav problem niti bilo kakvu poteškoću, kazao je. 

Plenković je rekao da bi bilo dobro da u budućnosti mogu naći ljude koji nisu ništa činili, da su "bijeli kao snijeg", ali da su ovo realne životne situacije. Na pitanje novinara utječu li na njega interesne skupine odgovorio je niječno.

- Ne, na mene sigurno ne utječu. Što se mene tiče, ne. To možete biti sigurni, u tome je cijeli problem, izjavio je. 

Na pitanje očekuje li da će ovaj ministar izdržati do kraja mandata odgovorio je da nije tako puno ostalo, a na konstataciju novinarke o brojnim ministrima koji su dosad napustili njegovu Vladu odgovorio je: "Moramo biti rekorderi po nečemu".

Na pitanje hoće li vratiti sigurnosnu provjeru ministara odgovorio je kako će se "morati osnažiti filteri određenih odabira".

- Kada krećete u mandat, imate vrlo jednostavnu logiku - tražite kompetentne, stručne ljude u svojim područjima, s referencama koje imaju u karijeri. Svatko tko je došao na dužnost nije baš došao s ceste. I imate povjerenje, to je ključni element. Neke stvari koje kasnije dođu nisu bile predmet razgovora, intervjua ili saznanja. Morat ćemo malo osnažiti filtere određenih odabira - najprije na razini stranke, a onda možda kasnije i sustavno na razini države jer bi bilo lakše i dobro neke stvari znati ranije, izjavio je premijer Plenković.

Nakon Plenkovićevog prijedloga za Vilija Beroša, on je izjavio da će dati sve od sebe kako bi unaprijedio zdravstveni sustav. Kazao je da će odmah započeti razgovore sa strukovnim udrugama o problemu neplaćenih prekovremenih sati.

- Znam da smo ograničeni financijskim poteškoćama i da je malo vremena do kraja mandata, no bez obzira na to pristupit ću ozbiljno svim problemima - rješavanju ljudskih potencijala u zdravstvu i lista čekanja, te uspostavi hitne helikopterske službe kako bi se zdravstveni sustav osuvremenio, a pacijenti dobili bolju uslugu koju zaslužuju, istaknuo je Beroš. Kao jednu od bitnih odrednica svoga djelovanja najavio je otvorenost Ministarstva zdravstva i dvostranu komunikaciju s hrvatskom javnošću. 

Beroš je još jučer ekskluzivno u Otvorenom potvrdio kako je spreman odazvati se ako dobije ponudu.

Prijepodne se danas sastao s premijerom u Banskim dvorima, a nakon sastanka u izjavi novinarima rekao da definitivna odluka nije donesena.

- Još uvijek ništa ne znam i nije definirano, ne mogu ništa reći u ovom trenutku, sve ćete saznati na vrijeme, Razgovor je prošao konstruktivno, prezentirao sam svoje ideje  i na premijeru je da odluči tko će biti novi ministar zdravstva RH.

Na sastanku s premijerom bio je i ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić, koji je nakon završetka razgovora u izjavi novinarima demantirao da mu je premijer ponudio ministarsku poziciju. Istaknuo je da je na sastanak pozvan u funkciji predsjednika Odbora za zdravstvo HDZ-a.