Labirint o nekretninskim aferama bivšeg ministra Kujundžića

Milan Kujundžić još je jedan od ministara Plenkovićeve vlade čiju su skrivenu ljubav prema nekretninama, novinari otkrili. Dok je on izložen sudu javnosti, Vladin koalicijski partner Milan Bandić zbog svojih afera - grije optuženičku klupu. 

- Kada nisi dio niti jedne interesne skupine zapravo si ničiji i time te svi žele maknuti. Stoga bi najjednostavnije bilo dati ostavku, međutim moj životni kredo, moj moral mi to ne dopušta učiniti, rekao je bivši ministar Kujundžić jučer na konferenciji za medije te svoj mandat stavio na raspolaganje premijeru.

Plenković razriješio Kujundžića 
Pismo Milana Kujundžića javnosti
Ćorić o smjeni Kujundžića: Na predsjedniku Vlade je da izabere ekipu s kojom će igrati 

Premijer Andrej Plenković razriješio je danas Kujundžića s mjesta ministra zdravstva objasnivši da to čini jer se Kujundžić u ovom trenutku nije mogao fokusirati na bitne teme u zdravstvu.

- Ministarstvo zdravstva je bitno, odgovornosti koje imamo u ovom trenutku kao predsjedajući i kao zemlja koja se zajedno s drugima mora pripremiti za obranu od šireće epidemije koronavirusa zahtijeva puni fokus ministra na te teme. U ovom trenutku Kujundžić je, prije svega, bio fokusiran na pojašnjavanje tema koje nemaju nikakve veze s Ministarstvom zdravstva niti s onim što on radi i zato sam odlučio razriješiti ga, izjavio je Plenković.

A sve je počelo otkrićem Andreja Dimitrijevića, novinara portala Telegram o kućama  u vlasništvu obitelji Kujundžić.  Nakon jedne, a zatim i druge vrijedne nekretnine na području Zagreba otkrio je da su Kujundžići, osim što su u imovinskoj kartici prikazali da kuće manje vrijede, jednu kupili od svoje propale građevinske  tvrtke. Zaboravljene kvadrate treće kuće, one u rodnom Ivanbegovu, htjela je snimiti novinarka Slobodne Dalmacije Andrea Topić koju je tom prilikom napala skupina muškaraca.

Ministar, pokazalo se, dobro stoji i s nekretninama na Pagu. Iako je dva apartmana prodao prijateljima, novinari su otkrili da je ipak bio vlasnik triju, što potvrđuje i izvod iz gruntovnice koje je objavio portal Index.

Razgranati poslovi supružnika Kujundžić - od poliklinike do građevinskog biznisa, zahvatili su i njihove prijatelje i bivše poslovne partnere. Posljednje se otkriće novinara Dimitrijevića odnosi na Nevena Mrkšu, vlasnika tvrtke Smart Medical, sa samo dvoje zaposlenih. U prethodne dvije godine Ministarstvo zdravstva mu je za nabavu medicinske opreme isplatilo 4,7 milijuna kuna.

Još 2008. liječnik iz Dubrave Željko Klisović optužio  je Kujundžića da svom prijatelju Mrkši  namješta  milijunske poslove. Nisu loše prošli ni članovi Hrvatske zore, njegove propale stranke, koje je razmjestio  po upravnim vijećima vodećih državnih bolnica. 

I dok novi kvadrati baš kao i poslovi  bujaju, Kujundžić  suočen s dokazima ne propada od srama, već uporno ponavlja  da i druge treba istražiti.

Bandić na suđenju rekao da nije kriv, prosvjednici ga izviždali 
Odvjetnici: Bandić i Pripuz izvedeni na stražnji izlaz zbog sigurnosti

Da istraživački novinari rade svoj posao, nerijetko bolje nego institucije, zna i Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik. Ročište u aferi Agram zajedno su pratili i Dario Juričan i, kako su se nazvali, predstavnici opljačkanih građana. Juričan dobro poznaje i one koji sjede na optuženičkoj klupi. Na teret im se stavlja da su po naredbi prvookrivljenog Bandića unosni posao o zbrinjavanju glomaznog otpada, po žurnom postupku, dali CIOS grupi kako bi se izbjegao postupak javne nabave.