Evakuacije zbog koronavirusa, novo otkriće u borbi protiv bolesti

Od koronavirusa umrle su najmanje 132 osobe, a više je od 6000 zaraženih, javlja CNN. Zaraza se proširila u 15 zemalja izvan Kine, a prvi slučajevi pojavili su se i u Japanu i Njemačkoj. Ipak, vijest dana je da bi se bolest uskoro mogla pobijediti novim otkrićem znanstvenika s Instituta u Melbournu.

Australski znanstvenici tvrde da su u laboratoriju uzgojili koronavirus koji bi mogao pomoći u borbi protiv širenja te bolesti u svijetu. Izuzetno su ponosni na brzinu kojom su to uspjeli.

- Još je važnije da ćemo to podijeliti s međunarodnim kolegama, tj. Svjetskom zdravstvenom organizacijom i laboratrijem diljem svijeta kako bismo im pomogli u razvoju molekularne tehnike odnosno izrade cjepiva i lijekova - riječi su dr. Mikea Cattona iz Laboratorija za infekcije u Melbourneu.

Virus je uzgojen na pacijentu koji je u bolnicu stigao prije samo pet dana.

- Uočili smo da kako infekcija napreduje, tako raste broj odumrlih stanica. Shvatili smo da tako virus funkcionira. Isti test koji smo koristili na pacijentu, uspjeli smo realizirati na uvjetnom materijalu kako bismo manipulirali s visinom zaraze, objasnio je postupak dr. Julian Druce, šef Laboratorija za infekcije u Melbourneu.

Iz sata u sat broj zaraženih u Kini raste. Dvije bolnice u Wuhanu i dalje se žurno grade. Potražnja za maskama ne jenjava, u Hong Kongu su redovi pred ljekarnama veliki.

- Mislim da to nije problem cijene, to je problem kvalitete. Jer ono što sad ljekarne prodaju, to su maske sa samo dva sloja. Vlada se već puno puta zalagala, ali ljekarne nisu na to stavile naglasak. Jako su skupe, žali se Cheryl Lau, stanovnica Hong Konga.

Evo što je o koronavorusu i situaciji s gripom jutros u Studiju 4 HRT-a rekla dr. Vesna Višekruna Vučina, epidemiologinja iz HZJZ-a:

Stručnjaci procjenjuju da će smrtonosni virus zaraziti desetke tisuća ljudi, a epidemija će potrajati nekoliko mjeseci. Sve više zemalja svoje državljane upozorava da ne putuju u Kinu. Sada se zna za 45 potvrđenih slučajeva u 13 zemalja izvan Kine. Ipak, Svjetska zdravstvena organizacija ozbiljnu opasnost još ograničava na Kinu.

- Ovo je nesumnjivo izvanredna situacija u Kini, ali volio bih da razumijemo razliku kada se kaže da se "bolest nadaleko proširila". Za sada je u strane zemlje prenose putnici. Bilo da je riječ o ljudima koji se vraćaju u svoje zemlje ili turistima na proputovanju. No za sada se epidemija ne širi izvan Kine, poručuje Christian Lindmeier, glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije.

Zbog koronavirusa Zagreb aktivirao krizni mehanizam EU-a

Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije zbog koronavirusa aktiviralo je poseban krizni mehanizam Vijeća, piše u srijedu Večernji list.

Taj mehanizam, nazvan Integrirani politički odgovor na krizu (ICPR), podržava brzo i koordinirano donošenje odluka na političkoj razini EU-a u slučaju velikih i složenih kriza, uključujući teroristička djela, ali i zdravstvenih kriza, kao što je ova.

Putem tog mehanizma, predsjedništvo Vijeća koordinira politički odgovor na krizu tako što objedinjuje napore institucija EU-a, država članica i drugih ključnih čimbenika. Jednako tako, krizni mehanizam pojednostavnjuje razmjenu informacija, olakšava suradnju i koordinaciju odgovora na krizu na političkoj razini, a alati koji su im na raspolaganju su internetska platforma, kontaktna mjesta dostupna 24 sata na dan, sedam dana u tjednu te izvješćivanje.

Hrvatsko veleposlanstvo u Kini - kao veleposlanstvo države koje predsjeda Vijećem - zaduženo je za lokalnu konzularnu koordinaciju pri pojavi kriznih stanja. Radi s delegacijom EU-a u Kini, koordinira i ugovara sastanke, potiče na dijeljenje informacija, na pripremu zajedničkih odgovora ili traženja informacija od kineskih vlasti.

Hrvatice u Wuhanu: Ne paničarimo, ali molimo izbavite nas

Priprema se evakuacija

U suradnji s partnerima i EU-om priprema se i evakuacija svih građana- EU-a, pa tako i hrvatskih,  iz Wuhana, epicentra zaraze, kažu iz MVEP-a. Naime, ondje se sada nalazi četiri hrvatska državljana, a trenutačno se poduzimaju sve moguće aktivnosti u suradnji s europskim partnerima kako bi se naši državljani što prije vratili u domovinu. Veleposlanstvo u Pekingu u kontaktu je i s ostalim hrvatskim državljanima u NR Kini i stoji im na raspolaganju za svu konzularnu pomoć i potporu.

- Obavijestili smo gradske vlasti Wuhana o našim državljanima u tome gradu, zamolili i njihovu potporu u slučaju da im bude potrebna bilo kakva pomoć, što nam je zajamčeno. Našim državljanima prenijeli smo sve informacije, savjete i preporuke kineskih vlasti, što činimo i s drugim hrvatskim državljanima u NR Kini. S četvetro državljana u Wuhanu u intenzivnoj smo komunikaciji oko svih mogućnosti njihova povratka u RH, rekao je za HRT Dario Mihelin, veleposlanik RH u NR Kini.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je kako su poduzete sve aktivnosti da se hrvatski državljani vrate u domovinu.

Obustavljeni letovi

British Airways obustavio je sve izravne letove za Kinu zbog epidemije koronavirusa, priopćila je zrakoplovna kompanija. I mnoge druge zrakoplovne tvrtke otkazuju dio letova prema Kini jer je potražnja naglo opala, a pojedine globalne kompanije zaposlenicima su poručile da ne putuju Kinu. Istodobno, Australija, Japan, SAD i zemlje Europske unije evakuiraju svoje državljane iz kineskog grada Wuhana, središta epidemije.


Foto: REUTERS/Athit Perawongmetha