Kakvu sigurnosnu provjeru prolaze ministri?

Aktualni događaji ponovno su aktualizirali pitanje sigurnosne provjere koju ministri ne prolaze.Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer je izjavio kako nije znao niti je mogao znati za okolnosti imovinske afere razriješenog ministra zdravstva Milana Kujundžića, jer, uz ostalo, ministri ne prolaze sigurnosnu provjeru.

Upitan bi li ministri trebali, prije odabira na dužnost, proći veće provjere, Plenković je kazao da sada "kada gleda sve ovo skupa, to možda ne bi bilo loše raditi". Pojasnio je da ministri ne prolaze sigurnosne provjere te da on kao premijer, nema mehanizama provjeriti podatke koji se pojavljuju u medijima.

- Ako imenujete ravnatelja, dajete sigurnosnu provjeru. Ako imenujete ministra, nema zakonske osnove za sigurnosnu provjeru. Ja ne mogu raditi nešto za što nemam zakonsku osnovu i to je vrlo važno. Netko tko se bavi politikom, idete na aspekt povjerenja - rekao je danas premijer.

- Razmislit ćemo o unutarstranačkim procesima nekakvog filtriranja da izbjegavamo ovakve situacije - dodao je.- Naravno da su potrebni kontrolni mehanizmi - rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, dodajući da ti mehanizmi moraju biti što viši ovisno o visini pozicije javnog djelatnika.

Kad je riječ o načinu na koji bi se to tehnički obavilo rekao je da o tome ne može govoriti. Dodao je, međutim da nije velika filozofija kako to napraviti, ali treba tome dati vremena.

- Mi proživljavamo tranziciju u puno sfera rada, jedna od tih je imenovanje osoba na odgovorne dužnosti, nešto što se nekad nije ni postavljalo kao pitanje danas postaje vrlo važno i kažem to je dobro - zaključio je Božinović.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da ništa protiv sigurnosnih provjera.

- Kad sam 2006. prvi puta ulazio u sustav državne uprave kao pomoćnik ministra na dužnosničko mjesto, prolazio sam sigurnosnu provjeru. Uvijek sam za to da se stvari znaju unaprijed. Imamo sustave koji su dosta rigorozni po pitanju zapošljavanja u državnu upravu i mislim da to treba vrijediti za sve - istaknuo je Marić.