Torra najavio prijevremene izbore u Kataloniji

Predsjednik katalonske vlade Quim Torra rekao je u srijedu kako će sazvati prijevremene izbore u Kataloniji nakon što bude usvojen proračun za ovu godinu, što bi moglo pojačati neizvjesnost u pokrajini sa snažnim zahtjevom za odcjepljenjem od Španjolske.

Torra je najavio raspisivanje izbora nakon što regionalni parlament u Barceloni odobri proračun za 2020. godinu, no nije naznačio datum.

- Ovaj mandat više nema puta. Ključno je vratiti glas građanima, rekao je tijekom obraćanja iz zgrade vlade. Čim bude odobren proračun u parlamentu objavit ću datum izbora, dodao je.

Torra, zagovornik nezavisnosti Katalonije, ima mandat do prosinca 2021. Od prosinca 2017. na vlasti je koalicija dviju stranaka za nezavisnost, Torrine stranke desnog centra Zajedno za Kataloniju (JxCAT) i Katalonske republikanske ljevice (ERC).

Te dvije stranke su 2012. udružile snage te gurnule u stranu svoje razlike kako bi provele odvajanje Katalonije od Španjolske. No ovaj tjedan je među njima došlo do rascjepa nakon što je predsjednik parlamenta Roger Torrent, član ERC-a, poslušao španjolsku izbornu komisiju te oduzeo Torri zastupnički mandat.

Torri zabranjeno obnašanje javnih dužnosti

Vrhovni sud je u petak potvrdio presudu prema kojoj je Torri zabranjeno obnašanje javnih dužnosti idućih godinu i pol dana jer je bio povrijedio zakon o predizbornoj kampanji za lokalne izbore u travnju 2019.

Nakon što mu je Torrent oduzeo mjesto zastupnika, zastupnici Torrine stranke JxCAT odbili su sudjelovati u sjednici parlamenta. Torra, koji je ostao na mjestu predsjednika vlade, nije htio napustiti mjesto zastupnika jer smatra da je odluka nepravedna. Optužio je Madrid da pokušava svrgnuti legitimno izabranu vladu Katalonije.

Nakon presude Vrhovnog suda očekivao je kako će ga Torrent nastaviti podržavati, no ERC i JxCAT su zauzeli različite pozicije prema presudi suda. Na španjolskim parlamentarnim izborima u studenom ERC, stranka osuđenog Oriola Junquerasa, ostvarila je bolji rezultat od Torrinog JxCAT-a.

Junqueras, osuđen na 13 godina zatvora zbog organiziranja zabranjenog referenduma u listopadu 2017., pozvao je u utorak na dijalog.

Posljednji put su izbori u Kataloniji održani u prosincu 2017., kada ih je sazvala središnja španjolska vlada koja je bila privremeno preuzela upravljanje tom autonomnom pokrajinom, dva mjeseca nakon što je katalonska vlada organizirala referendum te proglasila republiku Kataloniju. Stranke za nezavisnost su na izborima zadržale većinu mjesta u parlamentu te formirale vladu na čelu s Torrom.