Prvi mjesec predsjedanja Vijećem EU-a intenzivan i uspješan

Hrvatski radio uz potporu Ureda Europskog parlamenta nastavlja serijal rasprava o europskim politikama te najvažnijim temama iz područja rada i funkcioniranja Europske unije. Premijer Plenković rekao je na današnjoj Eurotribini Hrvatskog radija kako je prvi mjesec našeg predsjedanja Vijećem Europske unije intenzivan i uspješan. Dodao je da je dovršetkom procedure Brexita ostvaren prvi veliki cilj predsjedanja.

Od budućih aktivnosti posebno je izdvojen zagrebački samit u svibnju koji bi trebao dati jasniju perspektivu zemljama jugoistoka Europe na putu prema Uniji.

Pogledajte cijeli razgovor:O hrvatskom predsjedanju Vijećem EU-a osim Andreja Plenkovića na tribini su govorili i Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova, Joško Klisović, potpredsjednik Saborskog odbora za vanjsku politiku i dr. sc. Sandro Knezović s Instituta za razvoj i međunarodne odnose:

Klisović smatra da EU "ne grabi dovoljno brzo naprijed kao naši konkurenti", osobito kada je riječ o tehnološkom napretku i umjetnoj inteligenciji.

- Ako želimo biti utjecajni, onda moramo i reagirati, rekao je Klisović s kojim se slaže Grlić Radman.

- Mi namećemo sebe i moramo biti prodorni. Namećemo se s pozitivnim rješenjima i prijedlozima, dodao je Grlić Radman.

Klisović je upozorio na sporost EU-a u donošenju odluka. Kazao je "da u kriznim situacijama, kada treba brzo reagirati, Kina i Rusija brzo donose svoje odluke. EU se prvo mora sastati pa razgovarati pa razmatrati.

Zemljama zapadnog Balkana bi se na zagrebačkom summmitu u svibnju trebala dati jasnija europska perspektiva i ispraviti "povijesna pogreška" blokiranja Sjeverne Makedonije i Albanije na putu prema EU. Blokiranje tih dviju zemalja je prošle godine bilo "apsolutno strateški pogrešno", smatra Knezović, osobito s obzirom da je S. Makedonija "pokazala volju i kapacitet da promijeni vlastiti identitet".