U kontinentalnim vinogorjima zvoni na uzbunu

Zbog naglog zatopljenja u kontinentalnim vinogorjima zvoni na uzbunu. Loza bi mogla krenuti u vegetaciju, a rezidba je tek počela pa je treba obaviti što prije. Tople su dane u Kutjevačkom vinogorju iskoristili i za projekt klonske selekcije graševine - zanimljiv i studentima vinarstva izvan Hrvatske.

-
Cilj je dobiti nastavak klonske selekcije u Kutjevu, znači dobiti nove klonove iz vinogorja Kutjevo. S označenih trsova tijekom vegetacije bi trebali uzeti pupove, odnosno dijelove rozgvi za daljnju analizu na osnovne viruse. Ti pupovi bi poslužili za cijepljenje odnosno proizvodnju loznih cijepova koji će ove godine biti proizvedeni, a 2021. se saditi, rekao je Josip Mesić pročelnik Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Požegi.

Zanimanje za ovaj projekt pokazuju studenti iz cijele Europe, a na požeškom studiju vinogradarstva imaju priliku za nova iskustva, ali i usporedbe.

Silne hektare valja orezati i to što prije, kaže struka. Klimatske promjene lozu čine osjetljivom, a s obzirom na to da je rezidba ključna u određivanju količine budućeg uroda, vremena nema mnogo.

- Tko još nije krenuo u rezidbu sad će morati požuriti jer upravo te feno faze dolaze ranije. Sad je odličan moment za one koji imaju više loza jer se treba u ovom vremenskom periodu snaći i za radnike da se u ovako kratkom periodu to sve uspije odraditi na vrijeme, kaže Ana Marković tehnologinja u vinogradarskoj proizvodnji.

Neće ići lako, kaže ova stručnjakinja. Jer ne muči vinogradare samo naglo zatopljenje, koje u lozu mami sokove. Problem je i radna snaga, koje u vinogradima ima sve manje. Zato se mnogo pozornosti posvećuje obrazovanju mladih baš za stručna zanimanja - vinogradara i vinara - koje u Slavoniji stipendira i država.