Hrvatska žali zbog brexita, ali poručuje da EU ostaje jaka

Hrvatska žali zbog izlaska Velike Britanije iz EU-a, ali Unija i bez nje ostaje jaka, objavila je Vlada posljednjeg dana britanskog članstva.

-
Dok žalimo zbog odlaska jedne od država članica iz naše europske obitelji, ohrabruje nas ojačano jedinstvo koje je nas 27 pokazalo u posljednje tri godine, stoji u priopćenju. 

- Europska unija bit će brojčano manja, ali ostaje snažna i jedinstvena kao i uvijek, ističu Banski dvori. 

Hrvatska, koja trenutno predsjeda EU-om, u brexitu vidi priliku za ambiciozno i dugotrajno novo partnerstvo s Britanijom, prvom zemljom u povijesti koja napušta Uniju.

- Čin izlaska označava i nov početak u našim odnosima. Hrvatska je odlučna uložiti sve napore na razini EU-a kao predsjedateljica Vijeća, ali i bilateralno, kako bi Ujedinjena Kraljevina ostala jedan od naših najbližih partnera, kaže Vlada.

Zagreb smatra da u prijelaznom razdoblju koje će trajati do kraja godine treba olakšati život i poslovanje građanima i tvrtkama s obje strane.

- Hrvatska visoko cijeni dosadašnji neumorni rad glavnog pregovarača EU-a Michela Barniera i njegovog tima. Imaju našu punu podršku i povjerenje i u predstojećim pregovorima o budućim odnosima s Ujedinjenom Kraljevinom, stoji u priopćenju.