Hrvati iz Wuhana stigli u Francusku

Četiri hrvatska državljana, među 250 putnika iz petnaestak europskih država stigla su specijalnim francuskim zrakoplovom iz Kine te su prebačeni u vojnu zračnu luku Istres u blizini Marseillea. Iako nema naznaka da je itko među putnicima zaražen koronavirusom, zbog mjera predostrožnosti, svi će putnici ostati u izolaciji 14 dana, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. 

- U Osijeku nema koronavirusa - u Splitu muškarac u izolaciji
- Stigla Hrvatica iz Wuhana, dva će dana biti pod nadzorom
- U Kini novih 45 smrtnih slučajeva: Prva osoba umrla van te zemlje
- Koronavirus, ozbiljniji nego što se mislilo

Hrvatski državljani, zajedno s drugim putnicima, ostat će 14 dana u izolaciji u hotelskom kompleksu u blizini Marseillea. Po isteku izolacije, putnici će biti upućeni u Hrvatsku odnosno u svoje zemlje, osim onih kod kojih bi se eventualno pojavili simptomi bolesti, dodaje Ministarstvo u priopćenju, uz zahvalu francuskim vlastima i kineskim vlastima.

Napominju kako je u okviru Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu u Francusku vraćeno oko 430 francuskih i drugih europskih državljana. Nikome pa ni diplomatskim predstavnicima nije dopušteno dočekati putnike iz Wuhana, osim nadležnim francuskim službama. Tijekom izolacije neće biti dopušten nikakav izravan doticaj s hrvatskim državljanima, dodaje MVEP uz napomenu da je Veleposlanstvo RH u Parizu u stalnoj vezi s francuskim Ministarstvom vanjskih poslova.

- Znanstvenici izolirali koronavirus, u Tajlandu koktelom lijekova suzbijaju infekciju?
Francuske vlasti su ranije objavile da će dio putnika, posebno Francuzi biti u karanteni u odmorištu Carry le Rouet blizu Marseillea i u centru za obuku vatrogasaca u Aix-en-Provenceu. Za druge europske državljane trebaju se pobrinuti vlasti zemalja iz koje dolaze, objavila je agencija ne navodeći pojedinosti. 

Češka je potvrdila da je u zrakoplovu A380 bilo pet njezinih državljana koji će produžiti do Bruxellesa gdje će ih češkim zrakoplovom prevesti kući. Švedske vlasti su objavile da je avionom evakuirano desetak njezinih državljana koji se vraćaju u Švedsku. Na letu su bili i britanski državljani, prenosi Reuters.

Belgijska novinska agencija Belga ranije je u nedjelju objavila da će francuski zrakoplov nastaviti putovanje i sletjeti na vojni aerodrom Melsbroek pokraj Bruxellesa gdje će se iskrcati devet Belgijaca, 11 Danaca, 23 Nizozemca, pet Čeha i dva Slovaka. Te će putnike potom preuzeti njihove države.

Radi se o drugom zrakoplovu s evakuiranim Europljanima nakon prvog koji je u petak dovezao francuske državljane. "Kao i na prethodnom letu, nijedan putnik ne pokazuje simptome", rekao je Adrien Taquet, državni tajnik u ministarstvu zdravstva.