Divjak: Borit ćemo se protiv onih čije je ideje vrijeme pregazilo

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručila je prije sastanka ministara država EU-a zaduženih za istraživanje kako će se boriti na nacionalnoj i europskoj razini protiv osoba koje su dugo u sustavu znanosti, a čije je ideje vrijeme pregazilo.

Ono protiv čega se želimo boriti na nacionalnoj i europskoj razini je protiv različitih klubova, onog što se na engleskom u žargonu naziva "old men's club" (klub starih muškaraca), onih koji su već dugo u sustavu, koji imaju ideje koje je pregazilo vrijeme. Mi želimo dati priliku najboljima i za to želimo iskoristiti europske fondove i učiti od onih kojima najbolje ide, rekla je Divjak pri ulasku u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu gdje se održava neformalni sastanak ministara članica EU-a zaduženih za konkurentnost i istraživanje.

Naglasak je na stvaranju strategija i politika u EU za razdoblje do 2027. godine.

Glavne teme sastanka su cirkulacija mozgova, odnosno suradnja i razmjena znanstvenika te budućnost Europskog istraživačkog prostora. Veliki je naglasak na ulaganju u znanost, tehnologiju i inovacije.

- Potičemo mobilnost jer smo sigurni da svi koji odlaze u mobilnost i  imaju iskustva iz drugih država kada se vrate, donose svoja iskustva. Na taj način daju priliku da se sustav gradi za najbolje, ali želimo i druge privući da rade u Hrvatskoj, kazala je Divjak.Divjak je u uvodnom obraćanju ministrima rekla da cirkulacija mozgova i cirkulacija istraživača trebaju ostati jedan od kamena temeljaca EU-a.
Dok EU ima globalnu prednost u pogledu okvira za istraživanje, značajne razlike između zemalja i regija izazov su za potpunu realizaciju europskih potencijala na globalnoj razini, kazala je Divjak.

Povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabriel poručila je kako nemaju sve države istu korist od cirkulacije u Europi. Moramo smanjiti te razlike između država članica i unaprijediti međunarodnu suradnju između znanstvenika, kazala je.

Gabrijel je rekla da će se povećati proračun za program razvoja i inovacija Obzor Europa, za koji se prethodno izdvajalo oko 3,3 posto proračuna EU-a te da će se nastaviti program Marija Sklodovska Curie kojim se stipendiraju istraživači u Europskoj uniji.

Philippe Busquin, povjerenik Europske komisije zadužen za istraživanje, u čijem je mandatu prije dvadeset godina osnovan Europski istraživački prostor istaknuo je kako je prije razvoja Europskog istraživačkog prostora odljev mozgova iz EU-a u SAD bio puno veći te da se EU jače afirmirala kao znanstveno-istraživačko središte.

Divjak: Privatni sektor u Hrvatskoj ne ulaže dovoljno u znanost i obrazovanje

Aktualna vlada značajno je povećala izdvajanja za znanost i obrazovanje, ali "nedostaje veće ulaganje iz industrije i privatnog sektora", kazala je Divjak nakon neformalnog sastanka ministara zemalja članica EU-a zaduženih za istraživanje.

- Važno je da imamo ravnotežu. Ili da se oni koji odu vrate ili da povučemo nekog drugog jednako talentiranog iz Europske unije, rekla je ministrica znanosti i obrazovanja.

Divjak je ujutro prije sastanka ministara poručila da će se boriti protiv "kluba starih muškaraca" (old men's club), čije je ideje vrijeme pregazilo, a na konferenciji za medije ga je ponovno apostrofirala kao kočničara razvoja hrvatske znanosti i obrazovanja.

- Imamo premalo mogućnosti za mlade ljude. Pogledajte strukturu na našim sveučilištima, rekla je ministrica.

Divjak je upozorila da mladi znanstvenici koji odlaze iz Hrvatske rijetko govore o niskoj plaći kao uzroku odlaska i kažu da su im za ostanak potrebni bolji uvjeti za istraživački rad i napredovanje, "posebno ondje gdje su globalno konkurentni.

- Talenti su sigurno ravnomjerno raspoređeni u Europskoj uniji, prilike nisu, kazala je Divjak.