Inovativni poduzetnici

Inovativnost i kreativnost često se vežu uz pojam modernog poduzetništva. To su neki od uvjeta koje poduzetnici trebaju ispuniti kako bi konkurirali i međunarodnom tržištu. Greenmind je jedan takav europski projekt koji u Splitu traje već godinu dana.

Greenmind je projekt kojim se nastoji potaknuti suradnja malih i srednjih poduzetnika, istraživačkih i znanstvenih institucija te vlasti. Posebno se odnosi na tvrtke i institucije koje se bave zelenim i pametnim, a ponajviše mobilnim poduzetništvom.

Aplikacija Split smart parking kojom se brzo nalazi i plaća slobodno mjesto za parkiranje dio je Greenmind projekta.

- Naš proizvod iz sfere pametnog parkiranja ima za posljedicu i to da smanjuje negativnu emisiju štetnih plinova, jednostavno smanjuje tu frustraciju traženja parkinga i smanjuje nepotrebno kruženje što za posljedicu ima smanjenje štetne emisije, rekao je direktor tvrtke Profico Mateo Perak.

Splitsko-dalmatinska županija jedan je od osam europskih partnera. Pripala joj je 151 tisuća eura za 7 projekata.

- Za svakog od njih smo izradili dokumente za njihovu tvrtku, analizu njih kako i na koji način se oni nalaze na tržištu, za njih smo pronašli sve moguća javno dostupna financiranja koja će u ovom sljedećem razdoblju biti dostupna, kazao je savjetnik u UO za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu SDŽ-a Martin Bućan.

Novčanu pomoć očekuje i FESB za istraživanje promjene vodika.

- Fakultet isto tako namjerava, imamo neke objekte u Lori i tu želimo napraviti upravo jedan centar za ovakve tehnologije vezano uz još autonomna vozila i te stvari, rekao je dekan FESB-a Sveučilišta u Splitu Sven Gotovac.

Projekt Greenmind ulazi u završnu fazu. U njoj će se u jedinstvenu europsku mrežu okupiti sve ono što su partneri poput Splitsko-dalmatinske županije pripremili za tvrtke koje se bave pametnom i zelenom mobilnošću.