Marić: Mjera za mlade jedina bez kompenzacije lokalnoj samoupravi

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu kako je mjera za mlade jedina mjera porezne reforme koja nije bila kompenzirana lokalnoj samoupravi.

- Kada gledate poreznu reformu, jedina mjera koja nije kompenzirana lokalnoj samoupravi je mjera za mlade. Kada gledate efekte prepuštanja poreza na dohodak, u prvoj godini je bilo 19 posto više prihoda, prošle godine dodatnih 9 posto više. Nema gubitnika, nitko nije prošao lošije nego li prije, rekao je Marić novinarima nakon užeg kabineta Vlade.

Iako je proračunski manjak u Gradu Zagrebu krajem prošle godine premašio milijardu kuna, mjera za mlade u poreznoj reformi nalaže da svi mladi do 25. godine neće morati plaćati porez na dohodak, dok će oni od 25. do 30. godine plaćati samo 50 posto poreza.

- Već smo razgovarali u nekoliko navrata, svaki grad i općina sastavni su dio proračuna opće države. U Ministarstvu postoje odjeli koji se bave lokalnom samoupravom, komunikacija je na dnevnoj bazi. Grad Zagreb ima tretman kao i svi drugi, naglasio je Marić.

Dodao je kako do mandata njegove Vlade niti jedno zadiranje u Zakon o porezu na dohodak nije bilo kompenzirano lokalnoj samoupravi.

- To treba pitati nekog drugog zašto se tada zanemarivala lokalna samouprava, rekao je.

Financije Grada Zagreba vrlo su transparentne

Ministar je istaknuo kako su financije Grada Zagreba vrlo transparentne i vide se u financijskim planovima, svi su podaci jasno javno znani, nema novosti ili velikih iznenađenja. Istaknuo je kako su Grad Zagreb i druge gradove i općine, koje imaju komunalna poduzeća, pokušali obuhvatiti zakonskim rješenjima u poreznoj reformi.

- Na dodatne opasnosti ćemo reagirati, dodao je.

Na pitanje smatra li da je onda u Gradu Zagrebu upaljena upozoravajuća crvena lampica u financijama, nije dao konkretan odgovor.

- Što se tiče javnih financija, ne bih izdvajao niti jedan grad ni općinu, njihova je zadaća skrbiti o svojim financijama. Mi gledamo ukupni segment. Imali smo nekoliko primjera kad smo se doveli u ovakvu financiju gdje javne financije nisu održive, zaključio je Marić.