Buttigieg i Sanders zvijezde debate uoči predizbora

Pete Buttigieg i Bernie Sanders zvijezde su osme demokratske debate u Machesteru, četiri dana prije predizbora u New Hampshireu i nakon gotovo izjednačenog rezultata u Iowi koji je ipak prevagnuo na stranu Buttigiega.

Sedam kandidata kvalificiralo se za osmu izbornu debatu, koja počinje u 1 sat poslije ponoći po GMT-u.

Dva pobjednika predizbora u Iowi bit će na meti ostalih kandidata, posebice senatorice Elizabeth Warren koja je u Iowi u ponedjeljak bila treća i bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena, velikog gubitnika izbora koji je završio na četvrtom mjestu.

Pete Buttigieg (38), bivši gradonačelnik malog grada South Benda u Indiani, iznenadio je tijesno pobjedivši Bernija Sandersa, neovisnog senatora iz Vermonta (78) i samoproglašenog socijalista.

Službeni rezultati predizbora u Iowi objavljeni su tek u četvrtak jer je Demokratska stranka imala problema s aplikacijom za brojanje glasova.

Iowa je stvorila novu dinamiku za dvojicu kandidata koji dolaze izjednačeni u New Hampshire, pokazala je anketa koju je u četvrtak navečer objavio Boston Globe.

Popularnost Buttigiega neprestano raste nakon Iowe i s 23 posto glasova on puše za vrat Bernieiju Sandersu (24 posto). Elizabeth Warren je zastala na 13 posto, dok je Biden i dalje s 11 posto.

Lokalni zastupnik, bivši vojnik, neskriveni homoseksualac, pozdravio je u četvrtak tijekom skupa "izvanredan tjedan" koji je u "potpunosti naelektrizirao" kampanju.

- Ali novi izbori počinju u utorak u New Hampshireu, naglasio je.