Nezapamćeno - dvije lavine na istom mjestu

Loše vrijeme, olujni vjetar i snijeg pogodili su ovoga tjedna Hrvatsku i druge europske zemlje. No u planinskom području pokrajine Van na istoku Turske - dramatični događaji. U snježnim lavinama deseci mrtvih.

Sve loše što se moglo dogoditi, dogodilo se. Tragično je završila nezapamćena situacija, kada su dvije lavine u razmaku od nekoliko sati pogodile isto područje. Nezaustavljiva sila prirode rušila je i uništavala sve pred sobom. Prva lavina zatrpala je ralicu i minibus. Poginulo je pet osoba, a dvije su nestale. Počinje potraga, unatoč magli i nepodnošljivo niskim temperaturama.

I u tim trenutcima, kada na strmoj padini traje dramatična potraga za zatrpanim osobama, priroda opet pokazuje svoju nevjerojatnu razornu moć.

Lavina je doslovno nosila sve pred sobom. Za tristotinjak spasilaca, koji su tragali za nestalima nakon prve lavine, sekunde su prerasle u sate. Bila je to borba za goli život. No, nažalost, nije završila dobro za sve. Javnost je o tragičnim posljedicama ove nesreće odmah izvijestio guverner te pokrajine.

Cijela se Turska mobilizira. Svi prate što se događa na planinama na istoku zemlje, djelu koji nije razvijen i u kojem medicinska infrastruktura ne odgovara trenutačnim potrebama.

Turski je ministar, na iznenađenje javnosti, bio vrlo izravan. Nije davao lažnu nadu i nudio optimizam jer za to nema nikakva razloga. Uvjeti su na terenu teški, oprema za pronalaženje nestalih neprimjerena, a i spasioci su na rubu snaga. Predsjednik Erdogan, upravo zbog ove nesreće, najavio je  korjenite promjene u organizaciji spasilačkih službi.

Pogledajte prilog iz emisije Agenda.