Marić: Idući tjedan brojke za trošarine na alkohol

Potpredsjednik vlade i ministar financija Zdravko Marić najavio je da će sljedeći tjedan vlada usuglasiti nove trošarine na alkohol i alkoholne prerađevine, ali bez iznošenja konkretnih brojki.

Marić je rekao da je zakon o trošarinama stupio na snagu 1. siječnja prošle godine i da postoji obveza donošenja podzakonskih akata o trošarinama na alkohol i alkoholne prerađevine, duhan i bezalkoholna pića. O tome se vode razgovori s predstavnicima industrije, konkretno, s proizvođačima alkoholnih pića.

- Pri tome uzimamo u obzir fiskalne, zdravstvene i gospodarske elemente, ali i činjenicu da Hrvatska ima najdulju vanjsku granicu EU-a, dakle pitanje prekogranične trgovine. Taj je dijalog u tijeku i očekujem da ćemo tijekom sljedećeg tjedna na razini vlade usuglasiti te brojke i nakon toga to uputiti u javno savjetovanje. Žao mi je što se i drugi sudionici tih sastanaka nisu držali dogovora da ne izlazimo u javnost  dok se sve ne dogovorimo, rekao je Marić u Bruxellesu, gdje je s premijerom Andrejem Plenkovićem sudjelovao na sastanku s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

Marić nije htio iznositi konkretne brojke o tome koliko bi se povećale trošarine, no rekao je kako ne očekuje da bi trebalo doći do značajnih podrhtaja na tržištu i što se tiče proizvođača i potrošača.