Pljuskovi u Australiji donijeli i olakšanje i nove opasnosti

Četverodnevni pljusak na australskoj istočnoj obali, nakon mjeseci borbe sa šumskim požarima i godina suše, donio je olakšanje, no također i štetu od oluje i prognoze da ludom vremenu nije došao kraj.

Znanstvenici pozivaju Australiju da poduzme mjere za zaštitu klime
Nakon požara, Australiji prijete poplave

Ovaj vikend-pljusak najveći je neprekidni period oborina u Sydneyju i okolnim područjima u 30 godina. Ugasio je neke šumske požare i napunio osiromašena akumulacijska jezera diljem Novog Južnog Walesa, najnapučenije australske savezne države.

Neka ruralna područja primila su više kiše proteklih dana nego tijekom cijele prošle godine. To je bio iznenađujući i brz preokret nakon šumskih požara koji su opustošili velike dijelove istočne obale, a u kojima je poginulo 33-oje ljudi.
Nevjerojatno je kako miris kiše može utjecati na duh ljudi, rekao je za Reuters Ben Shields, gradonačelnik Dubba koji se nalazi u unutrašnjosti zemlje.

Kao i mnogi drugi ruralni gradovi, Dubbo je bio pogođen pješčanim olujama i vodenim restrikcijama nakon trogodišnje suše.

Znakovi upozorenja od požara gotovo su poplavljeni u nekim područjima, dok je zbog pljuskova na desetke tisuća kućanstava ostalo bez struje, nastao je kaos na cestama u Sydneyju te su zatvorene škole početkom tjedna.