Inkubacijsko razdoblje za koronavirus i do 24 dana

U kineskoj pokrajini Hubei, jednom od žarišta koronavirusa, registrirana su 103 nova smrtna slučaja, kao i 2.097 oboljelih od tog virusa, dok je u cijeloj Kini od posljedica te bolesti preminulo više od tisuću ljudi, objavio je Reuters.

Samo u tom dijelu Kine zaraženo je 31.728 osoba, a 974 su umrle od posljedica bolesti. Uz to evidentirano je još 16.687 sumnjivih slučajeva.

Jučer je broj umrlih u provinciji Hubei najveći od kada se bolest pojavila.

U Kini je do sada potvrđeno više od 42.000 oboljelih od koronavirusa, a 319 slučajeva zabilježeno je u 24 ostale zemlje, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije te kineskih zdravstvenih dužnosnika.

Svjetska zdravstvena organizacija istaknula je da 168 laboratorija diljem svijeta trenutačno provodi testove s ciljem da pronađu lijek protiv te smrtnonosne bolesti.

Smijenjeni dužnosnici u epicentru koronavirusa nakon tisuću mrtvih

Dvojica visokih dužnosnika smijenjena su u kineskoj pokrajini Hubei, epicentru epidemije koronavirusa, kad je broj mrtvih premašio tisuću, objavili su državni mediji.

Zhanga Jina, tajnika zdravstvene komisije KP-a u Hubeiju i ravnatelja komisije Liu Yingzija smijenio je stalni odbor KP-a, najviše tijelo koje donosi odluke, prema komunističkom dnevniku People's Daily.

Odluke su donesene nakon vala javnih kritika dužnosnika u pokrajini nakon smrti Lija Wenlianga.

Li je bio jedan od osam liječnika koje je privela vuhanska policija zbog "širenja glasina" kad su upozorili druge na novi virus koji uzrokuje bolest dišnih puteva.

Tridesetčetverogodišnji Li, kojega je virusom zarazio jedan od njegovih pacijenata, umro je prošli tjedan.

Inkubacijsko razdoblje za koronavirus i do 24 dana

Inkubacijsko razdoblje za novi koronavirus moglo bi trajati i do 24 dana, prema radu kineskog epidemiologa Zhonga Nanshana.

Zhong, koji je poznat po svojem radu na obuzdavanju epidemije SARS-a 2003. i imenovan je glavnim savjetnikom u ovoj krizi, napisao je da bi inkubacija mogla trajati 0-24 dana, što je deset dana dulje od onoga što se ranije vjerovalo.

U radu, koji još nisu analizirali drugi stručnjaci, stoji da je prosječna inkubacija tri dana, prenosi hongkonški Now News.

Karantena za one za koje se sumnja da nose zarazu trenutačno je 14 dana u kojima osoba koja nosi virus nema simptoma.

Neki stručnjaci sugerirali su da bi se virus mogao prenositi i tijekom asimptomatske inkubacije, iako drugi sumnjaju u tu mogućnost.