Eskalacija sukoba u Idlibu

Nakon eskalacije sukoba početkom mjeseca u Idlibu - turski predsjednik Erdogan oštro je upozorio Siriju da će žestoko uzvratiti na napade na turske vojnike.

U jednoj od rijetkih kritika - prozvao je i Rusiju, inače saveznicu Turske. Optužio je Moskvu da sa sirijskim režimom napada civile.

Potpuno prekrivene prašinom, djelomično i krvlju, prestravljene i uplakane, ali žive, kasnije će Bijele kacige što je kolokvijalni naziv za Sirijsku civilnu obranu, utvrditi i da nisu ranjene, ove su tri djevojčice uspjeli spasiti iz ruševina pogođene zgrade u Idlibu.

No, u napadu režimskih snaga odanih predsjedniku Baharu al-Assadu na posljednje pobunjeničko uporište. Poginulo je dvanaest civila - šestero su - djeca. Svim snagama službeni Damask želi osigurati potpunu pobjedu u krvavom devetogodišnjem građanskom ratu koji je opustošio zemlju.

Hayat Tahrir al-Sham, sirijska salafistička militantna skupina, regrupira se i kreće prema selu Nayrab. Službeno ih podupire Turska koja na teritoriju Sirije ima 10 promatračkih mjesta i dva vojna položaja.

Eskalaciju napetosti izazvalo je ubojstvo 14 turskih vojnika i ranjavanje njih 45 u posljednjih 10 dana tijekom sukoba dosad neviđenog intenziteta.

- Nanese li se našim vojnicima na promatračkom mjestu ili drugdje i najmanja ozljeda, od danas na dalje posvuda ćemo tući režimske snage - ne mareći za granice Idliba ili sporazum iz Sočija, govori Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Republike Turske.

Iako Ankara i Moskva u sirijskom ratu podupiru sukobljene strane, Rusija i Turska sponzori su mirovnog procesa iz Astane kojim se nastoji dogovoriti prekid rata u Siriji. Zato u ipak, rijetkoj kritici, turski predsjednik oštro optužuje Moskvu.

- Režim i ruske snage kao njihovi partneri, te iranska milicija podržavaju neprestane napade na civile, čine pokolj i prolijevaju krv, naglašava Erdogan.

O "potpunoj primjeni rusko-turskog sporazuma o deeskalaciji" stanja u Idlibu, priopćeno je iz Kremlja, telefonski su razgovarali ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega.

- Uzajamno smo razgovarali o šteti koju su napravili naši vojnici, režimske snage, pa čak i Rusija. Dogovorili smo se da se naši vojnici sastanu u Turskoj, a naši šefovi diplomacija, obrambeni i obavještajni časnici u Moskvi kako bi razgovarali o ovom pitanju, istaknuo je Erdogan.

Turska je primila 3 milijuna sirijskih izbjeglica, a sada strahuje od novog izbjegličkog vala koji je već krenuo iz Idliba.